Stamceltransplantatie bij kinderen: verwante donor of niet?

Voor kinderen met hoog-risico acute lymfatische leukemie (ALL) blijkt het nauwelijks uit te maken of ze een transplantatie krijgen met stamcellen van een verwante, of van een niet-verwante donor. De overlevingsduur, de sterfte door andere oorzaken en de terugkeer van de leukemie zijn gelijk.

Kinderen met ALL krijgen vaak een stamceltransplantatie. De donor kan een verwant zijn van het kind, of niet. Of het soort donor, verwant of niet, van invloed is op de uitkomsten van de transplantatie is nu in Duitsland onderzocht. De gedoneerde stamcellen waren afkomstig van HLA-identieke verwanten of van niet-verwante donoren, die tenminste op negen of tien HLA-eigenschappen overeenkwamen met de ontvangers.

Of de donor wel of geen verwante is, blijkt dus nauwelijks invloed op het succes van de stamceltransplantatie. Ook maakte het niet uit of de donor negen of tien passende HLA-kenmerken had. Het enige verschil was dat kinderen met een verwante donor sneller herstelden en daardoor minder ernstige infecties en longcomplicaties hadden.

Bron: Journal of Clinical Oncology, 9 maart 2015.

Meest gelezen

Meest recente artikelen