Stamceltransplantatie bij MDS

Bij veel kwaadaardige bloedziekten wordt stamceltransplantatie als behandeling toegepast. Bij het myelodysplastisch syndroom kwam dit minder vaak voor, maar er zijn nieuwe richtlijnen die daar verandering in brengen.

De oorzaak dat stamceltransplantatie niet zo vaak wordt toegepast bij MDS is vaak dat de patiënten al ouder zijn en de behandeling zwaar en risicovol is. Nu is er in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Blood een artikel verschenen van emeritus-hoogleraar Theo de Witte van het Radboudumc in Nijmegen. In samenwerking met collega's uit vele landen heeft hij nieuwe richtlijnen en aanbevelingen opgesteld voor stamceltransplantatie.

Bijvoorbeeld: bij MDS-patiënten wordt een IPSS-score (International Prognostic Scoring System) opgesteld. Deze score geeft aan de hand van bloedwaarden en andere gegevens aan wat de vooruitzichten zijn voor die patiënt. Dit scoringssysteem is herzien naar IPSS-r (r= revised, herzien). Hierin zijn nog meer gegevens voor die patiënt opgenomen. Bij overgang van IPSS naar IPSS-r is bij ongeveer 65 procent van de patiënten de risicogroep veranderd. Daardoor moet ook de kans op een succesvolle stamceltransplantatie opnieuw beschouwd worden.

Een ander, wat concreter voorbeeld: bij MDS komt het voor dat er in beenmerg fibrose (bindweefselvorming) optreedt. Als dit het geval is, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk na deze diagnose een stamceltransplantatie te geven. Mits natuurlijk er geen andere factoren zijn die hiertegen pleiten.

In een kort bericht als dit is niet aan te geven welke patiënten eventueel voor deze behandeling in aanmerking zouden kunnen komen op grond van deze nieuwe richtlijnen. Daarom is het raadzaam om je eigen hematoloog te vragen of jij in aanmerking kunt komen voor een stamceltransplantatie als mogelijk genezende behandeling.

Bron: Blood, 19 januari 2017

Meest gelezen

Meest recente artikelen