Therapie tegen angst na kanker lijkt succesvol

Mensen die genezen zijn van kanker zijn vaak bang dat de ziekte terugkomt. Zo bang, dat de kwaliteit van hun leven vermindert. Dat is bij een derde van de ex-kankerpatiënten het geval. Maar er is nu een therapie die de angstklachten vermindert.

Niet alleen patiënten hebben met die angst te maken. Ook partners van patiënten blijven zich vaak zorgen maken. De psycholoog Marieke van de Wal promoveerde onlangs op een onderzoek naar angst na kanker.

Een patiënt, die anoniem wil blijven, vertelde in een nieuwsitem over de promotie in het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1: 'Je vertrouwt je eigen lijf niet meer. Ik kreeg last van angst- en paniekklachten. Met mijn verstand wist ik: je staat onder controle en dan wordt het niet erger dan een fase 1, maar tegelijkertijd had ik het idee dat ik vanbinnen een dalmatiër zou zijn, dat overal vlekken zouden zitten.' Bij zijn arts vond hij weinig gehoor voor zijn problemen en uiteindelijk werd hij zelfs depressief van zijn angst om weer ziek te worden. 'Dat heeft een enorme impact op je leven.'
Marieke van der Wal onderzocht de effectiviteit van de zogenaamde SWORD-behandeling: een combinatie van face-to-face en online therapie om angst voor terugkeer van kanker beter hanteerbaar te maken. De behandeling duurt drie maanden en is ontwikkeld door het Radboudumc.
Het doel is niet om de angst helemaal uit te bannen, vertelt Van de Wal in het radioprogramma. 'Dat kunnen wij ook niet, want we kunnen patiënten niet zwart-op-wit geven dat de ziekte niet meer terugkomt. Dat kan niemand. Dus zullen mensen moeten leren om zichzelf gerust te stellen. We leren mensen aan om met zichzelf in dialoog te gaan en zicht te krijgen op welke gedachten en gedragingen hen wel en niet helpen.'

De resultaten zijn veelbelovend; patiënten die zijn behandeld met de SWORD-interventie ervaren minder angst dan patiënten die deze behandeling niet hebben gehad en rapporteren daarnaast een betere kwaliteit van leven.

Beeld: Elisa Riva

Meest recente artikelen