Uitbehandeld, maar niet uitgepraat

Hematon Nieuws

Bijna iedereen vindt het moeilijk om te praten over de laatste levensfase en over het sterven. Patiënten zelf, dokters en verpleegkundigen, naasten, vrienden en bekenden. Dat kan zorgen voor eenzaamheid in een periode waarin je elkaar juist hard nodig hebt.

Daarom vraagt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waartoe ook Hematon behoort, met een campagne aandacht voor het levenseinde. 'Door te blijven spreken over de (on)mogelijkheden van de behandeling van kanker, wordt het échte gesprek dikwijls onvoldoende of te laat gevoerd. Nog te vaak is er een taboe op het spreken over het levenseinde', zegt de NFK in haar persbericht.

De NFK maakte een site met praktische handvatten om goed om te gaan met het onderwerp. Op uitbehandeldmaarnietuitgepraat.nl staat informatie en vind je tips voor zowel patiënten als zorgverleners. Er is ook een filmpje gemaakt voor het algemene publiek, dat je bijvoorbeeld kunt delen op social media.

In Hematon Magazine van dit voorjaar publiceerde redacteur Margo Gal al een essay over dit belangrijke onderwerp. Teruglezen kan, blader naar pagina 28. En wil je weten hoe dokters de zorg in deze fase ervaren? Longarts Sander de Hosson schrijft daar prachtige blogs over.

Meest gelezen

Meest recente artikelen