Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Wel of geen griepprik?

Beeld: LuAnn Hunt Hematon Nieuws

Moet ik de griepprik halen? Het vragenteam van Hematon krijgt deze vraag op dit moment heel regelmatig. Het vragenteam formuleerde daarom na uitgebreide research een standpunt: ja, maar overleg eerst met je hematoloog.

Voor mensen met verminderde weerstand als gevolg van een ziekte als kanker, is besmetting met het griepvirus extra belastend. De griepprik beschermt tegen de ernstige gevolgen van griep en verkleint de kans op griep. Als iemand na de griepprik toch griep krijgt, verloopt de ziekte vaak minder ernstig. De prik is voor mensen van zestig jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Als je de griepprik krijgt, dan reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. De kans op het krijgen van griep mét de griepprik is minder dan 2-3 %.  Zonder griepprik meer dan 10 %. Dus ook als je de griepprik hebt gehaald, kun je griep krijgen. Je wordt dan wel minder ziek. De griep verloopt milder en je hebt minder kans op complicaties zoals een longontsteking of hartproblemen. Bovendien is de kans kleiner dat een aandoening die je al hebt, erger wordt door de griep. 

Overleg
Overleg met je hematoloog of het voor jou goed is om de griepprik te halen. Elke ziekte en behandeling is immers uniek. Deze tijd, tot half november, is het beste moment om een griepspuit te halen. Wacht niet tot veel mensen griep hebben. Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik voldoende beschermt. De bescherming duurt meestal zes maanden. 

Veel mensen aarzelen om de griepprik te halen omdat ze twijfelen aan het nut ervan. Ook is er soms angst voor bijwerkingen. Wat dat laatste betreft: in grote studies is gebleken dat de bijwerkingen slechts bestaan uit lokale reacties op de plaats van injectie, zonder aanwijzingen voor ernstige bijwerkingen. 

Bron: RIVM en diverse geconsulteerde hematologen

Meest gelezen

Meest recente artikelen