Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Wereldwijd minder stamceldonoren door corona

Beeld Matchis Stamceltransplantatie

Door de Covid-19 pandemie werden afgelopen jaar 28 procent minder nieuwe donoren geregistreerd in stamceldatabanken. De teller bleef steken op 2,2 miljoen, terwijl was gerekend op ruim 3 miljoen.

Dat corona wereldwijd grote impact heeft op de werving van nieuwe donoren voor stamcellen, blijkt uit gegevens van de World Marrow Donor Association (WMDA). Zij analyseerden gegevens uit 61 landen en vergeken de cijfers van 2020 met die van 2019. Het aantal nieuwe donoren groeit, maar veel lager dan verwacht. Doordat er niet fysiek geworven kon worden op scholen en universiteiten is het aantal nieuwe donoren waarschijnlijk verminderd. Ook zijn in sommige landen nog geen goede mogelijkheden om je online te registreren als donor. 
Het vinden van een geschikte donor is een wereldwijde zaak. De weefseltypes van een patiënt en een donor moeten matchen, maar er bestaan tienduizenden verschillende weefseltypes. De wereldwijde databank is daarom van levensbelang voor mensen die een stamceldonatie moeten krijgen tegen hun ziekte zoals acute leukemie. Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 37 miljoen stamceldonoren.
Afgelopen weken zette ook 3FM in Nederland zich in om meer aandacht te geven aan het werven van stamceldonoren. Samen met Matchis werden op de radio veel patiëntverhalen verteld en oproepen gedaan om je aan te melden als donor via 3fm.nl/stamweek

Meest gelezen

Meest recente artikelen