Wetenschappelijke studies op website van Hematon

Beeld Congerdesign Hematon Nieuws

Op de website van Hematon kan elke patiënt vanaf januari 2022 zien of er wetenschappelijk onderzoek loopt waaraan hij kan meedoen. Deze onderzoeken bij bloed- of lymfklierkanker, ook wel HOVON-trials genoemd, geven toegang tot nieuwe medicijnen en andere behandelingen.

Een HOVON-trial is een wetenschappelijk onderzoek naar hematologische aandoeningen. Als je meedoet met zo’n trial krijg je bijvoorbeeld een nieuw medicijn of een ander behandelschema dan bij de standaardbehandeling. Artsen proberen zo een betere behandeling te vinden. Vaak worden twee behandelmethoden met elkaar vergeleken. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar het effect en de bijwerkingen. 

Op hematon.nl kun je zoeken naar een trial voor jouw ziektebeeld. Je kunt zien welke trials er open staan voor nieuwe patiënten. Het kan zijn dat de arts vraagt of je mee wilt doen aan een wetenschappelijk onderzoek (trial). Maar je kunt hier ook zelf actief naar zoeken. Als je wilt meedoen aan een trial, vraag dan aan je hematoloog of je in aanmerking komt voor een trial die nu loopt of binnenkort start. 

De trials die worden genoemd op hematon.nl zijn de trials die op dit moment bij HOVON bekend zijn. De HOVON is de Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland. Deze stichting is verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en coördineert hematologisch onderzoek. 

Hematon is blij met deze rechtstreekse koppeling van de website en de HOVON-onderzoeken. Zo zijn patiënten via de kankerpatiëntenorganisatie altijd op de hoogte van actuele informatie over trials.   

Kijk voor alle trials hier.

Lees ook meer over expertisecentra

Meest gelezen

Meest recente artikelen