Zacht hesje in plaats van koude infuuspaal

Geen zware, koude infuuspaal meer maar een comfortabele bodywarmer waarin de infuuszak verwerkt zit. Daarmee studeerde Alissa Rees deze zomer af aan de Design Academy in Eindhoven. Inspiratie voor haar ontwerp deed ze op tijdens haar behandeling voor acute leukemie.

Als 19-jarige lag Alissa zo'n twee jaar in het ziekenhuis met acute leukemie. Ze werd behandeld met chemokuren en uiteindelijk een stamceltransplantatie. Een groot deel van die periode sleepte ze een infuuspaal achter zich aan. 'Zo'n paal is zwaar, en als je doodziek bent al helemaal. Ik oefende weleens met traplopen, maar met de paal kwam ik alleen twee treden op en terug. En de snoeren zitten al snel in de weg, bijvoorbeeld als je op de hometrainer wilt sporten. Je raakt gemakkelijk verstrikt', vertelt Alissa in het Parool.

Zacht en hip

Ze ontwierp daarom een hesje waarbij de infuuszak verwerkt zit in het rugpand. Het heeft aan de binnenkant zachte teddystof en aan de buitenkant gladde stof en leer. Alissa: 'Het is bewust hip. Als je ziek bent, wil je je weer even mens voelen. Toch is het snoer wel zichtbaar, want de ziekte is er ook. Dat hoef je niet te verbergen.' Het infuushesje is ook in een rolstoel te gebruiken.

Proef

De oncologieafdeling van het OLVG in Amsterdam gaat een proef doen met het hesje.

Beeld: Victor Duran

Meest gelezen

Meest recente artikelen