Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Zorg voor hemato-oncologische patiënten gaat vooralsnog door

Beeld Mohamed Hassan Voor meerdere ziektes relevant

Ook al zitten we op dit moment midden in de tweede coronagolf, de Nederlandse hematologen doen er alles aan om de zorg voor mensen met bloed-, beenmerg- of lymfklierkanker gewoon door te laten gaan. Dat zegt het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie. Het bestuur voegt daar wel aan toe de situatie snel kan veranderen, en dat het alert blijft.

Beeldbellen 

Mogelijk vinden er iets meer afspraken plaats via de telefoon of met beeldbellen, maar het is niet nodig om richtlijnen voor behandelingen aan te passen. Tijdens de eerste golf is dat wel gebeurd. Maar uiteindelijk zijn er in het voorjaar vrijwel geen hemato-oncologische behandelingen aangepast en is de meeste zorg gewoon doorgegaan. 

Drie vragen 

Krijg je toch te horen dat je behandeling, onderzoek of afspraak wordt afgezegd of verplaatst? NFK, de koepelorganisatie waarbij ook Hematon is aangesloten, heeft drie vragen geformuleerd die je kunt stellen. 

  1. Kan ik mijn arts telefonisch spreken? 
  2. Wat gebeurt er met mijn kanker als ik moet wachten? 
  3. Waar kan ik wel terecht?  
Als het voor jou niet goed voelt om te wachten, vraag dan of jouw arts je kan doorsturen naar een ander ziekenhuis dat gespecialiseerd is in jouw kanker en waar jij nu wel geholpen kan worden. Voor advies over waar je het snelst terecht kunt, kun je ook contact opnemen met je zorgverzekeraar. 

Door vragen zoals deze te stellen in je gesprek met je zorgverleners kun je meer duidelijkheid over jouw situatie krijgen. Twijfel je, heb je andere vragen of wil je in contact komen met lotgenoten? Neem dan contact op met lotgenoten@hematon.nl

Ga met klachten naar je arts 

In het voorjaar was er een duidelijke dip in het aantal nieuwe diagnoses. Deels werd die veroorzaakt doordat mensen met klachten niet naar de huisarts of specialist gingen. Uit angst om besmet te worden, of omdat ze dachten dat coronapatiënten de zorg harder nodig hadden. 
Op dit moment lijkt er nog geen dip in het aantal nieuwe diagnoses. In september waren die zelfs hoger dan normaal. Desondanks blijft het belangrijk om met klachten naar je huisarts of specialist te gaan. Vaak geldt: hoe eerder de kanker wordt opgespoord, hoe beter de vooruitzichten zijn. 

Oproep KWF 

KWF heeft vandaag een oproep gedaan aan de Nederlandse bevolking om zich aan de coronamaatregelen te houden. Nu aantal ziekenhuisopnames weer hard toeneemt, stijgt de druk op de reguliere zorg en ook de zorg voor kankerpatiënten. 'KWF en de Taskforce Oncologie roepen daarom de Nederlandse bevolking op om de adviezen van de overheid op te volgen. Op deze manier help je mensen die nu in het ziekenhuis liggen, want alleen op deze manier krijgen we het aantal besmettingen omlaag', zegt KWF in zijn persbericht. 
KWF – directeur Johan van de Gronden zegt in een videoboodschap: `We zien dat het niet goed gaat, de druk op de zorg neemt alsmaar toe. Daarom vraag ik aan iedereen: wil je echt iets doen voor kankerpatiënten, houd je dan aan de coronamaatregelen.' 


Meest gelezen

Meest recente artikelen