Begrafenismuziek

Leukemie

'Wat een begrafenismuziek' zei mijn vrouw toen ze de kamer binnenkwam. Ik zat te lezen en was zó verdiept in mijn boek dat ik niet eens in de gaten had dat de radio aanstond. Toch werd het stil toen ze hem uitzette, net als in een ruimte waar de airconditioning plotseling uitvalt.

Begrafenismuziek, daar zei ze zowat. Toen mijn gezondheid anderhalf jaar geleden hard achteruit ging werd ik gedwongen om daar eerder over na te denken dan me lief was. Niet alleen over de muziek, maar over alles wat er geregeld moest worden na mijn overlijden. Ik wilde dat helemaal niet, maar mijn dochter pakte pen en papier en zette me voor het blok: vertel maar hoe je het wilt en we stoppen pas als het af is. Confronterend, maar achteraf ben ik blij dat ze het heeft gedaan. Ik raad het iedereen aan. Het geeft rust, voor mezelf, maar zeker ook ook voor de mensen die achterblijven.

De grote lijnen van hoe ik het wil zijn nu voor alle betrokkenen duidelijk, behalve de muziek. Zo'n beetje driekwart van de Top 2000 komt in aanmerking, bijna alle cd’s van Pink Floyd, een beetje Bach en nog wat muziek waarvan mijn moeder zou zeggen: 'ik vind het wel mooi hoor, maar ze moesten er niet bij zingen.' Veel te veel voor de duur van een doorsnee uitvaartdienst, zelfs als je de nummers weglaat waarvan de teksten te grof zijn voor de gelegenheid. Mocht ik er niet op tijd uitkomen dan krijgt men vooraf de gelegenheid om verzoeknummers in te dienen.

Het laatste half jaar is mijn gezondheid met sprongen vooruitgegaan. De lijst ligt begraven in een la, onder een berg andere papieren, waaronder die van onze vakantie komende zomer. Op dit moment zit ik een een café in Arnhem. Goede sfeer en geweldige muziek. Ik ga zo vragen wat het is.

Bron: Ernst Jan

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Wait and See ...

  Na een nieuw bloedonderzoek blijkt dat de Kahler enigszins actief is maar te weinig reuring geeft om te gaan behandelen. We gaan dus volgende maand wederom een bloedonderzoek laten uitvoeren en beslissen per maand wat er gaat gebeuren.

 • Multipel myeloom

  Prettige feestdagen

  Lieve mensen,

  We willen al die mensen die ons gesteund hebben in de afgelopen jaren bedanken. Nog steeds worden vele geliefde enorm gemist, in het bijzonder onze lieve Dalisay. Maar in gedachten zijn ze altijd dichtbij. 

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Kerstmis 2019 ...........

  Mijn kerstboodschap voor 2019 is dit maal, hoe triest ook, geïnspireerd op wat ik recent in het nieuws zag over vluchtelingen, vooral kleine kinderen die moeten leven in een kletsnatte tent en moeten slapen op een doorweekte matras.