De uitslag van de ct-scan

Op donderdag 21 april jl had ik de tussentijdse ct-scan. Vandaag kreeg ik daarvan de uitslag. 

De ct-scan ziet er goed uit. Zoals mijn arts al eerder liet doorschemeren zijn de klieren echt kleiner aan het worden. Er is op de scan duidelijk afname te zien van de grootte van de klieren. De klieren zijn, zoals ik natuurlijk zelf ook heb kunnen voelen, nog niet verdwenen. Omdat de ct-scan niet aangeeft of er nog activiteit zit in de cellen, kan mijn arts nu niet zeggen of dat in de klieren die nu nog vergroot zijn nog Hodgkin zit, of dat het littekenweefsel is. Dat kunnen ze alleen aantonen met een pet-scan. Een pet-scan wordt echter pas aan het eind van de rit gemaakt. Soms hebben de klieren wat tijd nodig om weer terug te gaan naar de normale grootte. En doordat ik nog volop in de chemo zit, krijgt mijn lichaam weinig rust om de goede cellen te laten herstellen. Ook het feit dat ik nogal ben afgevallen en weinig vet heb, zijn de klieren bij mij nu eenmaal makkelijker te voelen, dan bij iemand die een paar kilo meer heeft.

Omdat de scan niet aangeeft dat de klieren daadwerkelijk zijn verdwenen (dat wisten we natuurlijk ook wel), zal ik helaas door moeten gaan tot 8 chemokuren. Na kuur 6 wordt er opnieuw een ct-scan gemaakt. Die scan wordt dan vergeleken met de scan van vorige week. Als de scan dan, zoals ze dat noemen, schoon is, dan maak ik de chemokuur af tot 8. Dat betekent dat ik de kanker heb verslagen en dan zijn die twee laatste kuren om ervoor te zorgen dat het niet terug komt. Als dan blijkt uit de scan dat er weinig verbetering is ten opzichte van nu, dan zal ik een pet-scan krijgen. Ze kunnen dan precies zien of er nog activiteit in de klieren zit of dat het alleen littekenweefsel is. De verwachting is dat de chemo goed zijn werk blijft doen en ik aan het eind van de kuur kan zeggen dat ik de kanker heb verslagen!

Dit betekent dat als alles volgens planning verloopt ik op donderdag 1 september mijn allerlaatste chemo zal krijgen. De komende vier maanden ben ik dus nog wel even bezig. Mochten er nog mensen gezellig met mij mee willen gaan naar de chemo, ik heb nog wat plekken te vergeven! Deze kleine tegenvaller betekent natuurlijk niet dat ik niet net zo strijdlustig doorga. Ook al is dit niet het nieuws dat ik gehoopt had, de Hodgkin moet verdwijnen! En dat daar dan 2 extra kuren voor nodig zijn, dan is dat zo! 

Verder bleek uit de ct scan dat er een stolsel zit bij mijn picc-lijn. Dit verklaart waarom de picc-lijn zo slecht functioneert. Morgen word ik dan ook weer geopereerd om de picc-lijn uit mijn rechterarm te laten halen en wordt die opnieuw geplaatst in mijn linkerarm. Mijn arts denkt zelfs dat mijn picc-lijn de longembolie heeft veroorzaakt! We blijven voorlopig nog maar gezellig doorgaan met de injecties met bloedverdunners. 

Roel was het weekend na de chemo (mijn zogeheten 'chemoweekend'), weg. Hij ging de Amstel Gold Race fietsen in Limburg. 100 kilometer en he did it!! Ik ben super trots op hem! En omdat Roel weg was, is Lotte ook uit logeren gegaan. Ik kan nou eenmaal in mijn chemoweekend niet ook nog de zorg voor Lotte erbij hebben. Dat is helaas echt te zwaar. Gelukkig vonden de opa’s en oma’s dat helemaal niet erg en hebben met heel veel plezier voor Lotte gezorgd! Erg fijn met zo’n vangnet!

Ik ben ook best actief bezig geweest, maar ik heb ditmaal wel heel goed naar mijn lichaam geluisterd en dus de rust gepakt die ik nodig had. Op 1 nacht misselijk te zijn geweest (waar dat vandaan kwam, geen idee), ben ik ook deze chemo weer goed doorgekomen. Alleen die vieze smaak in mijn mond, daar kan ik echt niet aan wennen, bah! Al met al denk ik dat ik eindelijk een balans aan het vinden ben in wat ik wil en wat ik kan.

Daarnaast ben ik weer een dagje naar kantoor geweest, heb ik een beetje geshopt in de stad en ben ik op kraamvisite geweest bij Lise-Lotte. 

Verder was ik afgelopen zaterdag jarig. Dit jaar hebben we het niet zo groots gevierd als voorgaande jaren, maar met een gezellige groep vrienden en onze ouders bij ons thuis. Ik lag pas om 4.00 uur in mijn bed, dus het was een goed feestje! Gelukkig liet Lotte ons uitslapen tot half 11. De rest van de zondag hebben we op de bank gehangen. Het restaurant waar we zouden gaan eten, hebben we afgezegd en in plaats daarvan lekker Chinees besteld.

Nu is het weer op naar de volgende chemo. As donderdag staat nr 7 gepland (deel 1 van kuur 4). Eerst morgen nog even de picc-lijn opnieuw laten plaatsen en bloed laten afnemen om te kijken of mijn waardes goed genoeg zijn. 

Liefs Bi

Bron: Bianca

Ook interessant

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Het beloofde vervolg . . .

  Gisterenmiddag een gastroscopie gehad in het Amphia. Ditmaal zonder noemenswaardige verdoving. Best wel interessant on mee te kijken naar de binnenkant van je lijf.

 • Multipel myeloom, Stamceltransplantatie

  Paar daagjes logeren . . .

  Afgelopen vier dagen wezen logeren in het Amphia hotel in Breda. Schitterende lokatie, prachtige kamer, eten was goed, prima verzorging en de klantvriendelijkheid top. 

 • Waldenström

  In tijden van corona . . . .

  Het is alweer en tijd geleden dat ik wat heb geschreven zie ik. Geen nieuws is goed nieuws, zegt mijn vader altijd. En inderdaad, dat is ook nu het geval.