Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Kanker en seks

Van mensen met kanker en hun partners vindt 67% dat seks en intimiteit er sinds de ziekte op achteruit zijn gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties (NFK) onder drieduizend patiënten en partners. Daarom maakte de NFK een speciale site.

Seks is nog steeds beladen met taboes, en kanker is dat ook. De combinatie van die twee zorgt helemaal voor een aantal lastig te bespreken problemen. Zo zegt 69% dat het lichaam is veranderd, en voor 53% betreft dat ook emoties en gevoelens (wat met 61% meer geldt voor vrouwen dan voor mannen, met 44%), en 21% denkt anders over zichzelf (meer vrouwen met 28% dan mannen met 13%).

Problemen

Bij de problemen worden vooral erectieproblemen (36%), vermoeidheid (31%), last van een droge vagina (29%) en moeite met klaarkomen en zaadlozing (25%) genoemd. Ook meldt 24% van de vrouwen en 14% van de mannen geen behoefte meer te hebben, geen gevoel te hebben en impotent te zijn geworden.

Wat hielp

De deelnemers aan het onderzoek benoemden ook wat hen geholpen heeft. Dat is een brede range aan oplossingen die loopt van acceptatie, begrip, praten en tijd tot aan het beëindigen van de relatie. Ook medicatie als erectiepillen, hormooncrème en glijmiddel wordt genoemd, net zoals hulpmiddelen: een vibrator, erectiepomp of prothese bijvoorbeeld. In sommige gevallen hielp bekkenbodemfysiotherapie. Ook tantra, lustopwekkende beelden, mooi ondergoed en oefeningen werden genoemd.

Website

Uit het onderzoek bleek dat mensen behoefte hebben aan concrete, praktische informatie en tips en ervaringsverhalen van andere mensen die dit eerder hebben meegemaakt. NFK (waarvan Hematon deel uitmaakt) ontwikkelde daarom de website kankerenseks.nl. Op deze site vind je tips voor patiënten, partners en zorgverleners. Er is ook achtergrondinformatie en je kunt ervaringsverhalen lezen. Ook zijn er adressen waar je terechtkunt voor verdere hulp en advies. De site is gemaakt door NFK met hulp van Rutgers, NvvS, Saxion Hogeschool, Daniel den Hoed, LUMC, AvL en Sick & Seks.

Beeld: gasa

Meest gelezen

Meest recente artikelen