Albert Schweitzer ziekenhuis kan precisieapparaat kopen voor opsporen CML

Beeld: Albert Schweitzerziekenhuis Leukemie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis kan een apparaat gaan aanschaffen dat met honderd keer meer precisie chronische myeloïde leukemie (CML) kan aantonen in het bloed. Het ziekenhuis heeft daarvoor een subsidie gekregen van 257.510 euro. Met dat geld kan ook drie jaar onderzoek betaald worden.

De subsidie werd verleend door ZonMV, een organisatie die innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg financiert. Ze deed dat na een aanvraag van hematoloog Peter Westerweel. Westerweel heeft zich toegelegd op de zorg voor CML-patiënten en speciaal op de mogelijkheden voor deze patiënten om te stoppen met de behandeling. Het nieuwe detectieapparaat wordt de eerste in zijn soort in Nederland. 

Peter Westerweel: 'De verfijnde techniek, de zogeheten ‘digitale druppel-PCR’, kan een bloedmonstertje verdelen in tien miljoen kleine druppeltjes en daarin nog individuele fragmenten van celkernmateriaal van leukemiecellen vaststellen.' 

Het driejarige onderzoek wordt gedaan onder patiënten die al onder behandeling zijn voor CML en tyrokinaseremmers (TKI's) gebruiken. Dat zijn geneesmiddelen die vaak hinderlijke bijwerkingen hebben. 'Ons onderzoek richt zich op het kiezen van het moment dat patiënten verantwoord kunnen stoppen met het innemen van deze pillen', aldus Westerweel. 'Met de nieuwe techniek kunnen wij veel beter dan voorheen vaststellen hoever de ziekte is teruggedrongen. Zo kunnen we individueel beslissen wanneer het verantwoord is de therapie stop te zetten.' Patiënten hoeven dan niet meer 'voor de zekerheid' door te gaan met het slikken van TKI's, ook al wordt het ziekmakende fragment niet meer in het bloed aangetoond.

Meest gelezen

Meest recente artikelen