Angst na kanker

Een derde van de patiënten is na de behandeling van kanker zo bang dat de ziekte terugkomt, dat ze daardoor problemen in het dagelijks leven ondervindt.

Dat blijkt uit onderzoek van medisch psycholoog José Custers. Zij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
De meeste mensen ervaren na hun ziekte meer of minder angst voor de terugkeer ervan. Dat is normaal. Meestal wordt de angst na verloop van tijd minder.
Maar een derde van de mensen houdt deze angst dus, zelfs vijf tot tien jaar na het einde van de behandeling. Vaak is het gevoel sterker rondom een bezoek aan de arts, of wanneer er veel media-aandacht is voor kanker. José Custers ontwikkelde een methode om patiënten op te sporen die last hebben van deze verhoogde angst. Bovendien wil ze dat het probleem meer bekendheid krijgt.
Onlangs startte Levenmetkanker een petitie om psychosociale hulp na kanker weer vergoed te krijgen. De resultaten van dit onderzoek zijn een extra onderbouwing voor het verstrekken van psychosociale hulp. Het is nog steeds mogelijk om de petitie te tekenen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen