Behandeling thuis of in het ziekenhuis: maatwerk nodig

Hematon Nieuws

Wil je wel of niet een deel van de behandeling tegen kanker thuis ondergaan? Dat was het onderwerp van een enquête van de NFK, waar ook mensen uit de Hematon-achterban aan meegedaan hebben. Een eenduidig antwoord op die vraag is er niet, blijkt uit de resultaten.

Soms kun je een behandeling tegen kanker deels thuis krijgen. Dat hangt af van het ziekenhuis en van het geneesmiddel dat je nodig hebt. Zo loopt er in het Erasmus MC al sinds 2015 een prijswinnend project waarbij patiënten met multipel myeloom thuis chemotherapie krijgen. NFK zocht uit of mensen liever thuis of in het ziekenhuis behandeld worden.

In totaal vulden 738 mensen de vragenlijst in. Daarvan kiest 35% voor behandeling in het ziekenhuis en 24% voor behandeling thuis. Voor 32% valt de keuze op een afwisselende behandeling: de ene keer in het ziekenhuis en de andere keer thuis.

Mensen die kanker hebben gehad, kiezen eerder voor het ziekenhuis (38%) dan mensen die nu kanker hebben (31%). Dat geldt ook voor mensen die alleen wonen (46%), in vergelijking met mensen die samenwonen met een partner (32%) en mensen die samenwonen met partner en kind(eren) van ouder dan 16 jaar (26%). Patiënten kiezen vooral voor het ziekenhuis vanwege de mogelijkheid om vragen te stellen. Daarnaast voelt een kleine meerderheid (51%) zich veiliger in het ziekenhuis. Voor 54% is het geen probleem als de naaste omgeving thuis met de behandeling geconfronteerd wordt, voor 26% juist wel.

NFK gebruikt de resultaten in gesprekken met bijvoorbeeld zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de overheid.

Beeld: NFK

Meest gelezen

Meest recente artikelen