
Behandeling thuis, of toch liever in het ziekenhuis?
Als mensen met een hematologische kanker zouden mogen kiezen, zou veruit de meerderheid (82 procent) hun kankerbehandeling met medicijnen willen ontvangen in het ziekenhuis waar ze nu ook al behandeld worden. Bijna een op de drie mensen staat ervoor open om ook thuis hun chemo-, hormoon- of immunotherapie te krijgen.
Wie chemotherapie of immunotherapie krijgt, moet daarvoor meestal vaak naar het ziekenhuis. De behandelingen zijn soms ook tijdrovend. Het lijkt daarom een enorme uitkomst als die behandeling kan worden vervangen door een thuisbehandeling. De kankermedicijnen krijg je dan thuis met een injectie of via een infuus toegediend door een verpleegkundige.
Niet alleen thuisbehandelingen komen steeds vaker voor. Er is ook steeds meer kankerzorg die niet in het ziekenhuizen plaatsvindt, maar bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijk of een buurtpoli. Dit gebeurt omdat door concentratie in de zorg niet elk ziekenhuis alle zorg meer aanbiedt en de zorg zich verplaatst.
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waar ook Hematon deel vanuit maakt, wilde weten wat patiënten van deze ontwikkelingen vinden. Dat werd uitgevraagd in de Doneer Je Ervaring-peiling Kankerzorg in het ziekenhuis of op een andere plek, wat vind jij?
Tevreden
De meerderheid van de mensen met een hematologische kanker die de peiling invulden, krijgt of kreeg in het ziekenhuis hun medicijnbehandeling via infuus (92 procent) of een katheter (87 procent). Zij zijn daar tevreden over en geven die zorg een 8,7. Maar een nog hoger rapportcijfer krijgt de behandeling thuis: wie de medicatie thuis toegediend kreeg, gaf deze behandeling een 9. Hierbij is het wel belangrijk te weten dat niet elke behandeling thuis mogelijk is. Bovendien biedt, als het wel mogelijk is, niet elk ziekenhuis die optie aan. De groep mensen die hun medicijnen kreeg op een andere zorglocatie, dus niet in hun het ziekenhuis van hun behandeling, gaf de behandeling een 8,2. Opvallend is dat de mensen die vaker kiezen voor een behandeling thuis of op een andere locatie, hiermee al bekend waren. Bekend maakt dus bemind.
Als het gaat om overige medische zorg zoals bloedprikken, is ruim een derde van de mensen heel tevreden dat zij terecht kan op een plek buiten het ziekenhuis. ‘Bloedprikken kan net zo goed buiten het ziekenhuis, het scheelt veel reistijd’, aldus een deelnemer aan de peiling.
Deskundigheid zorgverleners
Als je in de toekomst kunt kiezen waar je behandeld wordt, wat kies je dan? Ook die vraag werd gesteld in de DJE-peiling. Acht op de tien mensen wil dan zijn medicijnen krijgen in het ziekenhuis van behandeling, een derde kiest ook voor de optie thuisbehandeling. ‘Als je thuis behandeld wordt, hoef je na het infuus niet meer naar huis, dus kan je de autorit naar huis, waarin je steeds beroerder wordt, overslaan’, lichtte een deelnemer in het onderzoek zijn keuze toe. De belangrijkste reden om wel voor een ziekenhuis te kiezen, is het feit dat er zorgverleners in het ziekenhuis paraat staan bij bijvoorbeeld een complicatie die kan optreden tijdens een behandeling.
Veiligheid
Volgens NFK bieden deze cijfers belangrijke aanwijzingen voor de inrichting van de zorg in de toekomst. In de komende jaren zal er namelijk een toename van het aantal mensen met kanker zijn. Ook vindt er een verdere concentratie van kankerzorg plaats, waardoor mensen in de toekomst mogelijk verder moeten reizen voor hun behandeling. ‘In toenemende mate zal niet meer alle kankerzorg in alle ziekenhuizen plaatsvinden’, aldus Irene Dingemans, belangenbehartiger Kwaliteit van Zorg bij NFK over deze peiling. Om die reden is het belangrijk te weten wat mensen met kanker vinden van behandelingen thuis of op een andere locatie. ‘Behandeling voor kanker kan een intensief traject zijn met veel ziekenhuisbezoek voor bloedcontroles en toediening van medicijnen. Wij vinden het belangrijk dat dit traject zo patiëntvriendelijk mogelijk wordt georganiseerd, helemaal als reistijden voor een deel van de patiënten langer worden.’
Deze peiling laat zien dat behandeling of zorg dichter bij huis een gewenste aanvulling kan zijn op de zorg in het ziekenhuis, vindt Dingemans namens NFK. ‘Kankerpatiënten die hier al ervaring mee hebben, zijn er gemiddeld genomen heel tevreden over. Als een belangrijke voorwaarde geldt wel dat er een garantie op veilige en deskundige zorg is. Ook is het noodzakelijk dat de patiëntgegevens, zoals de resultaten van onderzoek, direct inzichtelijk zijn voor patiënten en alle relevante zorgverleners.
Doneer je ervaring
Doneer Je Ervaring is het panel van en voor kankerpatiënten. Een peilingsinstrument waarmee NFK en de 21 aangesloten kankerpatiëntenorganisaties via online vragenlijsten ervaringen, behoeften en meningen ophalen van mensen die kanker hebben (gehad). De uitkomsten van de peilingen worden gebruikt om de kwaliteit van leven en zorg voor mensen met kanker te verbeteren. Zo maken de kankerpatiëntenorganisaties zich sterk voor de ruim 900.000 kankerpatiënten in Nederland: doneerjeervaring.nl
Lees hier de volledige rapportage: https://nfk.nl/inzichten/doneer-je-ervaring-peilingen/kankerzorg-in-het-ziekenhuis-of-op-een-andere-plek-wat-vind-jij
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis