Behandelingen weer normaal

Beeld Marlies Lenselink Voor alle ziektes relevant

De aangepaste richtlijnen voor hemato-oncologische behandelingen vervallen. De behandelrichtlijnen van vóór de corona-uitbraak gelden weer. Dat hebben de Nederlandse hematologen met elkaar afgesproken.

Medio maart publiceerden de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en onderzoeksorganisatie HOVON aangepaste behandelrichtlijnen. Deze afspraken moesten de zorg voor mensen met leukemie, lymfoom en multipel myeloom zo veilig mogelijk houden en de noodzakelijke behandelingen door laten gaan. Er werd bijvoorbeeld geadviseerd patiënten zo min mogelijk naar het ziekenhuis te laten komen en behandelingen die het afweersysteem aantasten, uit te stellen.

Opstarten

Nu de Nederlandse ziekenhuizen de normale zorg weer opstarten en we nog lang rekening zullen moeten houden met het coronavirus, zijn deze aanpassingen teruggedraaid. Dat wil niet zeggen dat de zorg weer zijn normale gang gaat. In de meeste ziekenhuizen gelden nog speciale maatregelen. Zo zijn er vaak aparte looproutes, vinden er controles plaats bij de ingang en mogen patiënten niemand meenemen naar de dagbehandeling. De maatregelen kunnen per ziekenhuis verschillen. Kijk daarvoor op de website van je eigen ziekenhuis. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen