CAR-T-cellen binnenkort in Nederland gemaakt

Vanaf 2020 kunnen er CAR-T-cellen in Nederland gemaakt worden. Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Kite heeft in Hoofddorp een locatie geleast waar celtherapieën vervaardigd gaan worden.

Het gaat om een productiebedrijf van zo'n 10.000 vierkante meter, waar meer dan driehonderd mensen gaan werken. Kite is een dochter van de Amerikaanse Gilead. In het bedrijf wordt straks axicabtagene ciloleucel geproduceerd, een vorm van CAR-T-celtherapie. Deze therapie is al toegelaten in de VS, de toelatingsprocedure voor Europa loopt op dit moment.

Tijdwinst

Voor Nederlandse patiënten is de vestiging van Kite in Hoofddorp goed nieuws. De productie van CAR-T-cellen vlakbij huis betekent dat er geen tijd verloren gaat met het transport van en naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. En die tijdwinst kan voor sommige patiënten cruciaal zijn.

CAR-T-celtherapie

CAR-T-celtherapie helpt het immuunsysteem om tumorcellen te herkennen. Door T-cellen uit het bloed van de patiënt te halen en in het laboratorium genetisch te modificeren krijgen ze het CAR-eiwit op hun oppervlakte. Daarna worden ze teruggegeven aan de patiënt. Door het CAR-eiwit kunnen ze de tumorcellen beter herkennen en vervolgens doden. CAR-T-celtherapie is veelbelovend, maar kent ook nog forse nadelen. Zo kunnen er ernstige bijwerkingen ontstaan en is de behandeling peperduur.

Beeld: Timo van Blooijs

Meest gelezen

Meest recente artikelen