Combinatie van rituximab en lenalidomide bij folliculair lymfoom

Bij folliculair lymfoom (FL) werkt de combinatie van rituximab (Mabthera) en lenalidomide (Revlimid) beter dan alleen lenalidomide.

Lenalidomide en rituximab zijn allebei werkzaam tegen FL. Nu is de combinatie van beide stoffen getest en vergeleken met lenalidomide alleen. Rituximab alleen werd niet getest. Ruim 90 patiënten deden mee, 45 kregen alleen lenalidomide en 46 kregen de combinatie van lenalidomide en rituximab. De patiënten hadden allemaal teruggekeerde FL.

Bij gebruik van alleen lenalidomide faalde de behandeling vaker dan bij de combinatie. Van degenen die alleen lenalidomide kregen had 53 procent een positieve reactie en 20 procent had een volledige respons. Van de patiënten met de combinatie had 76 procent een goede reactie en van deze 76 procent had 39 procent had een volledige respons. Bij de lenalidomidepatiënten ging de ziekte na gemiddeld 1,1 jaar weer verder. Bij de patiënten op de combinatietherapie duurde dat gemiddeld 2 jaar.

Bijwerkingen kwamen in beide groepen in ongeveer gelijke mate voor. De ernstigste bijwerkingen waren een tekort aan een bepaald type witte bloedcel (neutrofielen), vermoeidheid en trombose.

Bron: Journal of Clinical Oncology

Meest gelezen

Meest recente artikelen