Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

De omgeving van de stamcellen van invloed op ontstaan van leukemie

Leukemie

De omgeving van beenmergstamcellen speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling en behandeling van leukemie. Onderzoekers van het Erasmus MC, onder leiding van prof. dr. Marc Raaijmakers, brachten voor het eerst in kaart wat de interactie is tussen stamcellen en hun omgeving bij mensen die AML hebben (acute myeloïde leukemie).

De onderzoekers vergeleken beenmerg van gezonde personen met beenmerg van patiënten met acute myeloïde leukemie (AML). Bij AML-patiënten zagen de onderzoekers bij cellen in de zogenaamde ‘stamcelniches’ dat er tekenen van ontsteking waren. De ontsteking remt de ontwikkeling van gezonde stamcellen.

De stamcellen in het beenmerg leven niet in een vacuüm, legde Raaijmakers in de Zorgkrant toe. ‘Ze zijn omgeven door gespecialiseerde cellen die hen helpen te overleven en functioneren.’ Deze cellen vormen samen de stamcel-niche. Het onderzoek laat zien dat ontstekingen in deze stamcel-niche de ontwikkeling van leukemie kunnen stimuleren.

Wat echter ook bleek, was dat patiënten met veel ontsteking een betere overlevingskans hadden na chemotherapie. Onderzoeksleider prof. dr. Marc Raaijmakers denkt dat dit komt doordat ontstoken niches de tumorcellen kwetsbaar maken voor chemotherapie.

De bevindingen kunnen volgens de onderzoeker op twee manieren bijdragen aan de behandeling van leukemie. In eerste instantie door ontstekingen in de stamcelniches af te remmen om vorming van tumorcellen en het ontstaan van AML te vertragen of voorkomen. En als de ziekte zich toch heeft ontwikkeld, kunnen de ontstekingen juist worden gestimuleerd zodat de tumorcellen bij behandeling met chemotherapie niet profiteren van de nichecellen.

De resultaten van zijn onderzoek verschenen onlangs in het wetenschappelijke magazine Blood Cancer Discovery Blood Cancer Discovery.

Beeeld Felixioncool

Meest gelezen

Meest recente artikelen