Edith Schippers vraagt jongeren ook stamceldonor te worden

Vanaf vandaag krijgen ruim 190.000 jongeren die achttien zijn geworden net als vorig jaar een brief van de minister van VWS, Edith Schippers. Zij vraagt hun te kiezen om orgaandonor te zijn. Nieuw dit jaar is dat ze ook de vraag krijgen of ze zich ook willen registreren als stamceldonor.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat stamcellen van een jonge donor beter aanslaan bij patiënten. Daarom zoekt Stichting Matchis naar zoveel mogelijk jonge donoren. Jaap Dijkman, directeur-bestuurder van Matchis: 'We vergeten de 'oudere' donor niet en blijven enorm dankbaar voor alle aanmeldingen van mensen tot en met vijftig jaar, maar we richten ons nu vooral op de jongeren vanwege het bewezen succes. Wij vragen: maak bewust de keuze om het verschil te maken voor iemand die zonder jou misschien geen toekomst heeft. Met een klein beetje ongemak kun je het verschil maken tussen leven of dood voor een ander. En dat is het mooiste geschenk dat je iemand kunt geven.'

Het gaat de laatste twee jaar goed met het aantal aanmeldingen van stamceldonoren. Dat komt vooral door acties van familie en vrienden van patiënten waarvoor geen donor te vinden is. In 2016 meldden zich 58.000 nieuwe donoren aan. Dat zet de teller nu op een totaal van 150.000 donoren. Helaas melde zich elk jaar maar ongeveer tweeduizend 18-jarigen aan. Dat maakt de brief van Schippers zo belangrijk.

Matchis wil in de komende jaren groeien naar 1 miljoen stamceldonoren.

Meest gelezen

Meest recente artikelen