Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Eén op de twee Nederlanders krijgt ooit kanker

Beeld Skitterphoto Hematon Nieuws

De kans om in de loop van je leven de diagnose kanker te krijgen, is de afgelopen drie decennia fors toegenomen. Van alle Nederlanders krijgt de helft op enig moment in het leven de diagnose kanker. De kans om aan kanker te overlijden is niet toegenomen door de verbeterde prognose bij sommige kankersoorten.

In 1990 kreeg een op de drie Nederlanders ooit kanker. Op dit moment is de kans op kanker toegenomen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Zo neemt het aantal mensen met hematologische kankers fors toe: In de afgelopen 30 jaar verdubbelde het aantal mensen met bloed- of lymfklierkanker.

De stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat we steeds ouder worden, concluderen onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Bijna acht op de tien mensen krijgt de diagnose na hun zestigste. Kanker ontstaat doordat lichaamscellen fout gaan delen. Als we ouder worden kan ons lichaam die fouten steeds minder goed herstellen. Daarom komt kanker vaker voor bij ouderen. 

De kans voor Nederlanders om aan kanker te overlijden is nauwelijks veranderd; die is bij mannen rond de 30 procent en bij vrouwen 23 procent. Meer mensen krijgen dus kanker, maar de kans om eraan te overlijden is niet gestegen.  

Toegenomen levensverwachting 

De toegenomen kans op het krijgen van kanker komt voor een groot deel door de gestegen levensverwachting. Ten opzichte van 1990 worden mannen gemiddeld zeven jaar ouder, vrouwen ruim drie jaar. Hoe langer je leeft, hoe groter de kans om tijdens het leven kanker te krijgen. Kanker ontstaat vaak op oudere leeftijd, acht op de tien mensen krijgt de diagnose als zij 60 jaar of ouder zijn. 

Ook betere diagnostiek zorgen voor meer diagnoses. Dat kan een PSA-bepaling zijn bij prostaatkanker of nieuwe technieken van beeldvorming. 

Daarnaast spelen leefstijlfactoren zoals roken een rol bij het ontstaan van kanker. De kans op melanoom is toegenomen door meer blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebanken. Door een toename van overgewicht is de kans op onder andere lever-, galweg-, slokdarm- en nierkanker gestegen. Alcoholgebruik wordt vaak in verband gebracht met allerlei soorten kanker.  

Preventie 

De cijfers laten zien dat steeds meer mensen de diagnose kanker krijgen, terwijl het aantal mensen dat aan de gevolgen van de ziekte overlijdt, gelijk blijft. Dat betekent dat er steeds meer mensen zijn die met of na een kankerdiagnose leven. De druk op de zorg neemt wel toe. Door gerichte preventiemaatregelen zou het aantal nieuwe gevallen van kanker in de toekomst kunnen afnemen, stelt het IKNL.   

Meer lezen? Kijk op iknl.nl/Nieuws/2023/kansopkanker 

Meest gelezen

Meest recente artikelen