Europese subsidie voor Amsterdamse hematoloog Kater

Beeld UvA Leukemie

Arnon Kater, hoogleraar translationele hematologie bij het Amsterdam UMC, heeft van de Europese Onderzoeksraad een Consolidatorsubsidie gekregen om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om de CAR-T-cel therapie toe te passen bij de ziekte chronische lymfatische leukemie (CLL).

CAR-T-cel therapie en CLL 

De CAR-T-cel therapie, waarbij T-cellen van de patiënt buiten het lichaam worden bewerkt en daarna worden teruggegeven aan de patiënt om de kanker te bestrijden, is begonnen als behandeling tegen acute lymfatische leukemie (ALL). Overal ter wereld is nu onderzoek gaande om te zien of de therapie ook succesvol kan zijn bij andere lymfomen (en bij andere vormen van kanker). Maar bij CLL is de effectiviteit van deze therapie tot nu toe teleurstellend laag. 

Energiehuishouding verstoord 

Kater en collega’s ontdekten dat bij patiënten met CLL de energiehuishouding van de T-cellen verstoord is. Hij vermoedt dat ingrijpen daarin het functioneren van de cellen verbetert. Hij probeert het mechanisme te ontrafelen dat die gestoorde energiehuishouding veroorzaakt. Daarnaast ontwikkelt hij methoden om de storing te herstellen, zodat artsen met lichaamseigen T-cellen ook CLL goed kunnen behandelen. 

Consolidator grant 

De Consolidator grant is een subsidie voor excellente onderzoekers om hun programma uit te bouwen met ideeën voor grensverleggend onderzoek. Kandidaten moeten zeven tot twaalf jaar ervaring hebben sinds hun PhD en ze moeten wetenschappelijk hoog zijn aangeschreven. Consolidator Grants worden toegekend tot twee miljoen euro voor een periode van 5 jaar. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen