Half miljoen voor AML-onderzoek

Onderzoeker Valerie Wiersma van het UMCG (Groningen) heeft van KWF Kankerbestrijding een Young Investigator Grant van circa 500.000 euro gekregen voor haar onderzoek naar het voorkomen van therapieresistentie bij patiënten met acute myeloïde leukemie (AML).

De overlevingskans voor patiënten met AML laat nog steeds te wensen over. Dat komt onder meer omdat patiënten regelmatig ongevoelig blijken voor de behandeling. Uit recent onderzoek blijkt dat een specifiek cel-overlevingssysteem, genaamd ‘celbeschermende autofagie’, voor deze ongevoeligheid verantwoordelijk kan zijn. Door autofagie te remmen kan mogelijk therapieresistentie bij AML worden voorkomen.

Eerder al toonde Valerie Wiersma aan dat het lichaamseigen eiwit galectine-9 autofagie kan remmen, waardoor kankerceldood beïnvloed wordt. In dit nieuwe onderzoek gaat ze kijken of galectine-9 gebruikt kan worden voor de behandeling van therapieresistente AML. Ook onderzoekt zij hoe galectine-9 autofagie remt in AML-cellen. Met die kennis kan de behandeling van AML in de toekomst mogelijk worden verbeterd.

Beeld: Skeeze

Meest gelezen

Meest recente artikelen