Hematologische kankersoorten in top vijf

Beeld: Sabine van Erp Voor alle ziektes relevant

Alle hematologische kankersoorten samen staan op plaats vijf van de meestvoorkomende kankersoorten in Nederland bij zowel mannen als vrouwen. Tussen 1989 en 2016 is het aantal diagnoses meer dan verdubbeld naar 9.700 gevallen. 

Bijna de helft van de patiënten is 70 jaar of ouder als zij de diagnose krijgen. Met de toenemende vergrijzing zal naar verwachting ook het aantal diagnoses van hematologische kankersoorten flink toenemen. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) over 2018, die IKNL onlangs publiceerde.

Scherp toegenomen
Een aantal hematologische ziektebeelden is pas in 2001 erkend als kanker. Hieronder vallen myelodysplastische syndromen en een aantal vormen van myeloproliferatieve aandoeningen. Dat maakt dat het aantal gevallen van hematologische kanker tussen 2000 en 2001 scherp is toegenomen.

Overleving gestegen
Goed nieuws is dat de relatieve vijfjaarsoverleving voor patiënten met DLBCL, multipel myeloom en folliculair lymfoom (FL) is in een periode van ruim 25 jaar fors gestegen is. Voor patiënten met DLBCL is dit in de afgelopen decennia gestegen met 20 procent. Bij FL is dit 21 procent en bij multipel myeloom 25 procent. Deze stijging is toe te schrijven aan de introductie van effectievere therapieën en betere inzet van therapie met oog op risico’s.

Meest recente artikelen