Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Hematon pleit voor snellere vaccinatie voor mensen met bloedkanker

Beeld Gustavo Fring Voor meerdere ziektes relevant

De 60 duizend mensen in Nederland met bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantaties, moeten versneld gevaccineerd worden. Daarvoor pleit stichting Hematon. Als deze mensen Covid-19 krijgen, hebben zij namelijk een grotere kans op een slechter beloop van de ziekte. Hematon heeft daarop aangedrongen in een brief aan minister Hugo de Jonge.

Nu twee vaccins zijn goedgekeurd, en een derde vaccin snel gaat volgen, is het op grote schaal vaccineren van Nederland gestart. De strategie is erop gericht om de toestroom van mensen met Covid-19 naar de ziekenhuizen te verminderen en zorgverleners gezond te houden. 

Hematon dringt er bij de minister op aan dat haar patiëntengroep versneld wordt gevaccineerd. Zowel de mensen van zestig plus, als de mensen onder de zestig. Zij hebben als zij Covid-19 krijgen volgens de wetenschappelijke literatuur een aanzienlijk verhoogde kans op een slechter beloop. Ook in vergelijking met patiënten die een andere vorm van kanker hebben.  

Ook vindt Hematon dat deze hele groep moet worden ingeënt met een RNA-vaccin. Vaccinatie met het RNA-vaccin is belangrijk, omdat mensen met bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantaties vaak een slechter functionerend immuunsysteem hebben. Zij kunnen het virus minder goed elimineren en dragen het daarom langer bij zich. Mede om die reden stelt de Amerikaanse corona-expert Anthony Fauci dat het vaccineren van deze groep met een RNA-vaccin, de zogenaamd ‘immuun gecompromitteerde patiënten’, zinvol is. 

In de brief spreekt Hematon ook haar zorgen uit over de wachttijd van de zestig plussers met een medische indicatie. In de huidige vaccinatiestrategie wordt deze groep niet apart genoemd. Het gevolg is dat zij in de vaccinatievolgorde meelopen met alle thuiswonende en mobiele zestig plussers. Omdat van oud naar jong wordt gevaccineerd, zal een deel van de achterban van Hematon een aanzienlijke tijd moeten wachten op vaccinatie, ondanks dat hun risico groter is.   

Meest gelezen

Meest recente artikelen