Hiv lijkt weg na stamceltransplantatie

Bij twee Europese hiv-patiënten is na een stamceltransplantatie vanwege kanker geen enkel spoor van hiv meer aangetroffen.

'Of deze patiënten zijn genezen van hiv kunnen we pas zeggen als ze stoppen met het gebruik van hiv-medicijnen', zegt arts-microbioloog Anne Wensing op de website van de HIV Vereniging Nederland. Wensing, verbonden aan UMC Utrecht, maakte de resultaten van het onderzoek bekend tijdens een internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika. De conclusie dat hiv na een stamceltransplantatie verdwijnt, kan niet met getrokken worden.

In 2013 werden bij twee hiv-patiënten uit het Amerikaanse Boston ook geen sporen van de infectie meer aangetroffen na een stamceltransplantatie. Maar toen beide stopten met het gebruik van hiv-medicijnen, bleken ze toch nog hiv te hebben. Er is maar één mens ter wereld bij wie hiv na een stamceltransplantatie, negen jaar geleden, niet meer aangetroffen. Het gaat om de Amerikaan Timothy Brown. Tot nu toe is niet bekend welk onderdeel van de behandeling van Brown de doorslag heeft gegeven. Anne Wensing zegt dat er daarom 'nu vooral behoefte is aan diepgaand onderzoek.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen