
Hoe goed bestrijdt Nederland kanker ten opzichte andere landen?
Nederland heeft goede kankerzorg en hoge overlevingskansen. Maar ons land kent ook een van de hoogste aantallen van mensen met kanker in vergelijking met andere landen in de EU. Om die trend te keren, is er doordacht en langdurig effectief beleid nodig, aldus onderzoekers.
De cijfers en duiding komen uit de ‘European Cancer Country Profiles 2025'. In die profielen worden de aantallen mensen met kanker en de zorg in verschillende Europese landen met elkaar vergeleken. Ook verschillen in preventie, screening en zorguitgaven zijn per land uitgesplitst.
Zorg
In die vergelijking blijkt dat Nederland tot een van de best presterende landen in Europa behoort als het gaat om kankerzorg. Dat komt volgens de onderzoekers onder meer door gespecialiseerde oncologienetwerken, een sterke infrastructuur en brede toegang tot behandelingen. Zo is de 5-jaarsoverleving voor veel kankersoorten verbeterd.
Toch is er ook veel zorgelijk nieuws te melden. De Country Profiles vergelijkt data tot en met 2022. Hieruit blijkt dat Nederland een van de hoogste aantallen van mensen met kanker en sterfte heeft van de EU. Per 100.000 inwoners zijn dat 710 mannen en 589 vrouwen. Dat is boven het EU-gemiddelde van 684 mannen en 488 vrouwen per 100.000 inwoners.
Leefstijl
Wat 'typisch' Nederlands blijkt ten opzichte van andere landen zijn de stijgende zorgkosten, gezondheidsverschillen tussen mensen met een lage en hoge maatschappelijke status en zorgwekkende trends in leefstijl. Zo komt hier longkanker meer voor bij vrouwen, hetgeen vooral veroorzaakt door veel vrouwen die roken. Ook trends als dagelijks drinken, overgewicht en vapen vraagt om doordacht en langdurig effectief beleid, stellen de onderzoekers.
Sterfte
Veel kankerdiagnoses betekent helaas ook dat in ons land relatief meer mensen aan kanker overlijden dan in andere landen. In Nederland stierven 256 mensen per 100.000 inwoners aan kanker, tegen het EU-gemiddelde van 235 per 100.000 inwoners. De kankersterfte is wel flink aan het dalen, wat komt door betere diagnostiek en nieuwe behandelingen.
Lees meer
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis