In Memoriam Ton Hagenbeek

Beeld S. Herman Voor meerdere ziektes relevant

Prof. dr. Ton Hagenbeek, hematoloog en onderzoeker, is in mei 2021 overleden op 73-jarige leeftijd. Hij heeft veel betekend voor patiënten met een hemato-oncologische aandoening, als arts, onderzoeker en belangenbehartiger. Leden van Hematon hebben hem leren kennen via zijn bijdrages in Hematon Magazine en zijn lezing voor de Lymfklierkanker Vereniging Nederland (LVN – een van de voorlopers Hematon).

Dr. Hagenbeek werkte zijn hele carrière met kankerpatiënten en specialiseerde zich in kwaadaardige lymfklierkanker, zowel hodgkin als non-hodgkin lymfklierkanker. Hij verbeterde de immuungentherapie bij leukemie, lymfomen en multipel myeloom. Hij werkte als arts in UMC Utrecht en AMC Amsterdam, was hoogleraar bij Universiteit Utrecht en lid van de European Hematology Association.

Als hematoloog was zijn sterke overtuiging dat de prijs van geneesmiddelen niet alleen aan farmaceutische bedrijven moest worden overgelaten, maar dat er beleidsvorming en coördinatie op Europees niveau nodig was. Hij pleitte ervoor om de toegang van medicijnen niet alleen afhankelijk te laten zijn van veiligheid en werkzaamheid, maar ook van betaalbaarheid en beschikbaarheid, zodat medische innovaties beschikbaar zouden komen voor alle Europese patiënten. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen