Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Intimiteit als je afstand moet houden maar elkaar zo hard nodig hebt

Beeld StockSnap Voor meerdere ziektes relevant

Juist nu is intimiteit zo belangrijk, maar wat als je afstand van elkaar moet houden? Dat is een dilemma waar veel patiënten nu mee worstelen. Lobke Borger en Sander Tibosch zijn verpleegkundigen op de afdeling hematologie van het UMC Utrecht. Lobke is ook seksuoloog. Zij hebben gekeken naar het belang van intimiteit voor de hematologische patiënt in deze moeilijke, vaak geïsoleerde tijd. Lobke schreef daar een mooi stuk over dat we graag delen.

'Mensen met hemato-oncologische kanker hebben vaak te maken met een verminderde weerstand als gevolg van de behandeling. Het coronavirus kan extra beangstigend zijn. Patiënten met een verminderde weerstand moeten extra goed oppassen. Hun kans op besmetting is net zo groot als bij mensen met een normale afweer. Maar hun kans op een ernstige longontsteking is wel hoger. Daarom is het voorkomen van infecties extra belangrijk.

Extra vaak vasthouden

Het is een onzekere en angstige periode, je wilt je naasten nu extra vaak vasthouden voor dat gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dit kan natuurlijk gewoon als je partner geen klachten heeft, maar zodra er lichte klachten ontstaan is het verstandig om ook als partner afstand te nemen. Hoe kun je dan toch zorgen voor dat veilige en geborgen gevoel?

Bij intimiteit denken veel mensen gelijk aan seks, maar dat is veel te kort door de bocht. Intimiteit staat namelijk voor verbondenheid, jezelf open durven stellen en een verbinding van vertrouwen. Je hebt emotionele, mentale, fysieke en seksuele intimiteit. Fysieke en seksuele intimiteit zijn de bekendste en uiteraard ook heel belangrijk voor je relatie, maar voor veel mensen is dit nu lastig omdat zij afstand moeten houden van elkaar. Mentale en emotionele intimiteit is hierdoor extra belangrijk geworden. Op deze manier blijf je op afstand toch verbonden met elkaar.

Bespreken

Als eerste is het belangrijk om zelf na te gaan hoe je reageert op stressvolle situaties. Hoe herken je stress bij jezelf, hoe uit je dit en welke emoties komen hierbij kijken? Bespreek dit met je partner zodat deze op tijd de signalen kan herkennen en je hierin kan ondersteunen. Daarnaast is het goed om na te denken wat jullie intimiteitsbehoeften zijn, bespreek dit samen omdat dit voor iedereen verschillend is. De één heeft bijvoorbeeld veel meer behoefte aan lichamelijk contact en zal dit dus meer missen dan de ander die hier minder behoefte aan heeft.

Mentale intimiteit

Om de mentale intimiteit te verstrekken is het belangrijk dat je elkaar persoonlijke aandacht geeft, weet wat de ander denkt en voelt en toon je emoties naar elkaar. Luister actief en ga geen ‘gedachtenlezen’. Deze fout wordt door veel koppels gemaakt, je vult de gedachten van je partner zelf in en dit zorgt voor irritatie en misverstanden. Veel mensen gaan er vanuit dat de partner weet waar je behoefte aan hebt maar dit is vaak niet zo. Communicatie is erg belangrijk om je verbonden te blijven voelen met elkaar. Wees concreet, geef aan wat je dwarszit, benoem je behoefte en ga na wat voor gedrag je wilt oproepen bij je partner. Hoe vager en indirecter de communicatie, hoe meer ruimte er is voor misverstanden. 

Mentale intimiteit vraagt inzet, empathie en aandacht voor elkaar. Bespreek samen wat veiligheid en geborgenheid voor jou betekent. Probeer samen realistische plannen te maken, zoals een mooie reis maken als dit achter de rug is of samen eten bij jullie favoriete restaurant. Fantaseer hier samen over en vergeet hierbij de zintuigen niet. 

Herinneringen

De kracht van herinneringen wordt vaak onderschat, vertel elkaar mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt. De gelukkige momenten samen zoals hand in hand wandelen langs het strand, dat ene romantische tripje, jullie eerste ontmoeting en hoe fijn jullie elkaar knuffelen. Dit zorgt dat je je weer verbondenheid met elkaar voelt.

Een relatie is niet vanzelfsprekend. Blijf je in elkaar interesseren en stel vragen aan elkaar. Durf elkaar beter te leren kennen. Blijf verbonden, communiceer en bespreek wat er in jullie omgaat. Voor het gevoel van gebondenheid en veiligheid heb je in principe geen fysiek contact nodig maar blijf vooral met elkaar in gesprek. Als dit ontbreekt worden emoties afgestompt en durf je minder onzekerheden te laten zien. En dat is juist wat je niet wilt in deze tijd.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen