Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Kanker en zwanger, een bizarre combinatie

Beeld Creative Art Hematon Nieuws

Ieder jaar krijgen in Nederland zo’n 180 tot 200 vrouwen tijdens hun zwangerschap te horen dat ze kanker hebben. Zij verheugen zich op het nieuwe leven dat eraan komt, maar moeten ook vechten voor hun eigen leven.  Stichting STER(k) helpt zwangere vrouwen met kanker en vraagt in de Week van kanker in de zwangerschap meer aandacht voor deze groep vrouwen.

Tijdens de zwangerschap komt borstkanker het vaakst voor, gevolgd door andere soorten kanker. De verwachting is dat de groep vrouwen die met kanker in de zwangerschap in aanraking komt, de komende jaren gelijk blijft of zelfs licht stijgt.   

Van 24 tot en met 30 juni vraagt Ster(k) meer aandacht voor de impact van zo’n diagnose op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd van vrouwen. In deze week vertellen diverse vrouwen over hun eigen ervaringen, met als doel meer aandacht en begrip voor de hulp die voor deze vrouwen en gezinnen nodig is. Een van deze verhalen is van Mandy, die lymfklierkanker krijgt als ze in verwachting is.  

Impact kanker, bevalling en kraamtijd    
Stichting STER(k) is als enige organisatie in Nederland opgericht met het doel deze specifieke groep vrouwen en hun gezinnen te ondersteunen. Omdat de combinatie van kanker en zwangerschap niet vaak voorkomt, krijgen vrouwen en hun gezinnen niet altijd de steun en aandacht die zij in deze periode nodig hebben. Dat kan eenzaam voelen.  

Het doel van stichting STER(k) is om zwangere vrouwen met kanker te helpen, zodat ze zich zo veel mogelijk gewoon zwangere vrouw en jonge moeder kunnen voelen. Maar ze zijn er ook voor vrouwen die door kanker hun zwangerschap hebben moeten afbreken. Kanker in de zwangerschap raakt het hele gezin; ook partners komen dus voor onze steun in aanmerking.   

Ster(k)e verhalen  
In de ‘week van het ’Ster(k)e verhaal’, vertellen vrouwen met verschillende kankerdiagnoses en behandelingen over hun ervaringen met kanker in de zwangerschap. Wanneer kwamen zij erachter dat ze ziek waren? Wat kwam er op hen af qua behandelingen? En hoe ging de bevalling? Alle unieke en sterke verhalen vind je op de website van Stichting STER(k): Op de site van stichting STER(k) vind je ook informatie over de diagnose en behandeling van kanker tijdens je zwangerschap, over de impact van kanker op je bevalling, en over de periode erna. Ook kunnen zwangeren met kanker hier terecht voor vragen en steun.  

Meest gelezen

Meest recente artikelen