Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Kanker per regio in Nederland precies in beeld

Beeld Dutch Air Hematon Nieuws

Kankeronderzoekers hebben een digitale atlas gemaakt waarin je van de 24 meest voorkomende kankersoorten tot op postcodegebied kunt opzoeken hoe vaak ze voorkomen. In deze Kankeratlas kun je nakijken welk soort kanker het meest voorkomt in jouw buurt. Maar heb je ook wat aan de Nederlandse kankeratlas als je bloed- of lymfklierkanker hebt? 

In gemeenten langs de kust wonen meer mensen met huidkanker, kun je in één klik zien op de onlangs gepubliceerde Kankeratlas. Ook toont de atlas dat in de grote steden vrouwen meer baarmoederhalskanker hebben dan in de provincie. Bij asbestkanker (mesothelioom) springen de regionale verschillen er ook uit: de kaart van mesothelioom kleurt rood bij de gebieden met zware industrie zoals Zuid-Limburg en in de Rotterdamse haven.  

De Kankeratlas is gemaakt door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Op kaarten van Nederland zie je precies hoeveel mensen in een buurt elk jaar de diagnose kanker krijgen en welk soort kanker dat is. Ook toont de atlas of dat meer of minder is dan het Nederlandse gemiddelde.  

Voor kankers die een directe of indirecte link hebben met leefstijl, werk, omgeving of preventief-onderzoek, zoals longkanker, huidkanker en baarmoederhalskanker, springen de regionale verschillen in het oog. Zo komt in gebieden langs de kust meer huidkanker voor dan gemiddeld in Nederland, waarschijnlijk door blootstelling aan een hoger aantal zonuren en sterkere zonkracht langs de kust.   

Voor bloed- en lymfklierkanker zijn er geen grote, opmerkelijke regionale verschillen te zien. Dat komt allereerst omdat veel van deze soort kankers een klein aantal diagnoses heeft: dat kleine aantal landelijk vergelijken zegt niet zo veel. Ook is er geen link bekend tussen het krijgen van bloed- en lymfklierkanker met leefstijl, preventie of preventief onderzoek.  

Meer onderzoek naar kanker 
Het doel van de atlas is om inzicht te bieden, onderzoek te versnellen en preventie te stimuleren, zegt prof. dr. Valery Lemmens, onderzoeker, epidemioloog en bestuurder IKNL: ‘Wij willen met de atlas duidelijk maken dat je het risico op kanker vaak zelf kunt beïnvloeden, met een gezonde leefstijl. Als we een maatschappelijke discussie willen voeren over risicofactoren en kankerpreventie, dan moeten we iedereen de beschikking geven over relevante informatie. De gegevens over de variatie in kankerdiagnoses zijn er, ik vind dat mensen daar recht op hebben en dat we die niet moeten reserveren voor onderzoekers.’ 

Totstandkoming  
De Nederlandse Kankeratlas is gebaseerd op de Australische Kankeratlas, gemaakt door Cancer Council Queensland. De geschatte cijfers die getoond worden zijn berekend op basis van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) en populatiegegevens van het CBS. Op iknl.nl/kankeratlas is ook meer achtergrondinformatie te vinden. 

Meest gelezen

Meest recente artikelen