Kwart CML-patiënten slaat medicatie wel eens over

Beeld: Beruno Glätsch Leukemie

Een kwart van de CML-patiënten slikt minstens een keer per maand zijn medicatie niet. Patiënten maken zich daar weinig zorgen over en bespreken de gemiste innames niet met hun hematoloog.

Dat blijkt uit een artikel dat onlangs verscheen in de European Journal of Haematology. Jan de Jong, belangenbehartiger van Hematon, is een van de auteurs van het artikel. Hij vertelt dat therapietrouw juist voor CML-patiënten heel belangrijk is. 'Als je een paar keer per maand je tabletten mist, dalen je kansen al om de ziekte te onderdrukken en om te overleven. Dat komt bij CML (chronische myeloïde leukemie) nog nauwkeuriger dan bij andere hemato-oncologische ziekten.' 

Aan het onderzoek waarop het artikel is gebaseerd, namen 61 patiënten deel. Zij waren gemiddeld 54 jaar, 43 procent was man en ze gebruikten imatinib, dasatinib of nilotinib. De deelnemers aan het onderzoek vulden een vragenlijst in over therapietrouw en een aantal werd ook geïnterviewd. 

Patiënten blijken de inname van hun medicatie bijvoorbeeld over te slaan als sociale activiteiten hun dagelijkse routine verstoren. Dat kan gaan om een verjaardag, een uitje of een vakantie. Ook bijwerkingen weerhouden patiënten er soms van hun geneesmiddelen in te nemen. 

Patiënten wilden uitgebreide, begrijpelijke en tijdige informatie over alle aspecten van CML-behandeling, vooral over bijwerkingen, zo bleek tijdens de interviews. Bovendien verwachtten ze meer steun van hun zorgverlener. Jan de Jong: 'Het is belangrijk dat zowel de dokter als de patiënt tijdens elk consult de therapietrouw bespreekt. En als die problemen oplevert, moeten ze samen naar een oplossing zoeken.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen