KWF-Muntendamprijs voor Peter Huijgens

Peter Huijgens, emeritus-hoogleraar hematologie en lid van de raad van toezicht van Hematon, heeft van KWF Kankerbestrijding de Prof. dr. P. Muntendamprijs gekregen.

Hij kreeg deze prijs vanwege zijn grote inzet voor de oncologische gezondheidszorg. Peter Huijgens was tot 2014 verbonden aan het VUmc als hematoloog. Daarnaast was hij actief in de HOVON, de stichting die door onderzoek de zorg voor hemato-oncologische patiënten wil verbeteren. Sinds 2014 is hij bestuurder van het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland).

'De jury heeft besloten professor Peter Huijgens voor te dragen als winnaar van de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2015 vanwege zijn tomeloze inzet voor organisatorische en maatschappelijke veranderingen in de oncologische gezondheidszorg, in het bijzonder de hematologie', staat er in het juryrapport.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 50.000, een speciale penning en een oorkonde. Het geldbedrag moet worden besteed op het gebied van de kankerbestrijding. Peter Huijgens wil dit bedrag besteden aan verder onderzoek naar de diagnose ‘primaire tumor onbekend’. Ieder jaar horen tweeduizend mensen dat ze uitgezaaide kanker hebben, terwijl onduidelijk blijft wat de oorspronkelijke bron was. Huijgens: 'Als je de kanker niet goed kunt etiketteren, dan is de prognose altijd slecht. De helft van de patiënten overlijdt binnen twee maanden. Daarmee heeft deze groep een van de slechtste kansen op overleving van alle vormen van kanker in Nederland. Vandaar dat nader onderzoek noodzakelijk is.'

Meest gelezen

Meest recente artikelen