Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

KWF trekt 16 miljoen uit voor psychosociale zorg

Beeld SHVETS production Hematon Nieuws

Op dit moment leven er in Nederland meer dan 830.000 mensen met of na kanker. De verwachting is dat dit er in 2030 1,4 miljoen zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 85 procent van deze mensen zorgen of angst ervaart. Daarom investeert het KWF 16 miljoen euro in psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten.  

Het KWF gaat tot 2025 aan de slag om de 81 IPSO-locaties beter vindbaar te maken en te professionaliseren. Een IPSO-centrum biedt op een laagdrempelige manier psychosociale ondersteuning door bijvoorbeeld lotgenotencontact, een luisterend oor, begeleiding en gezamenlijke activiteiten. 84% van de bezoekers ervaart door bezoeken aan een IPSO-centrum een verbetering van de kwaliteit van leven. Zo geeft men aan dat zij zich door een bezoek beter kunnen ontspannen en zich minder alleen voelen staan. (Sinzer/KWF Effectonderzoek 2018).  IPSO staat voor Instellingen PsychoSociale Oncologie. 

Johan van de Gronden, directeur KWF: ‘Tijdens de behandeling is de zorg vooral gericht op het behandelen van de ziekte. Terwijl patiënten tijdens, maar ook na de behandeling veel moeite hebben om hun leven weer op te pakken. Voor die mensen zijn de IPSO-centra voor leven met en na kanker het vangnet. Met deze financiering ontlasten we de reguliere zorg en kunnen we écht bijdragen aan een beter leven voor kankerpatiënten en hun naasten.'    
    
Ex-patiënt Reshma: ‘Het centrum biedt een stukje nazorg waar het ziekenhuis geen tijd voor heeft, maar die je wel ontzettend hard nodig hebt. Gedurende en na het proces is het namelijk heel fijn als er een veilige haven is waar je terecht kunt. In het centrum vond ik zowel expertise als persoonlijke aandacht.”   
    
Ook zorgverleners zien de toegevoegde waarde van de IPSO-centra blijkt uit onderzoek. Bijna de helft van de ondervraagde zorgverleners verwacht dat een bezoek aan een centrum leidt tot minder zorg van een huisarts of geestelijke gezondheidszorg. Toch blijkt dat slechts 10% van de zorgverleners de ondersteuning van de IPSO-centra met hun patiënten bespreekt. (IPSO Onderzoek, december 2021). 

Lees meer over IPSO centra

Meest gelezen

Meest recente artikelen