Liedjes over multipel myeloom

Liedjes over multipel myeloom… die zijn er niet veel. Laat staan een hele site vol. Maar op de blogpagina van Herman Kattemölle zijn ze te vinden. Sinds hij deze zomer de diagnose multipel myeloom kreeg, verwerkt hij zijn ervaringen in muziek.

Herman werd afgelopen zomer opgenomen in verband met acuut nierfalen. De oorzaak bleek multipel myeloom te zijn. Door de late diagnose en de ernst van het stadium was er snel behandeling nodig. Op dit moment is de voorbereiding voor autologe stamceltransplantatie in volle gang. De stamcellen liggen al klaar in de vriezer. Herman krijgt een aantal kuren met lenalidomide om het myeloom verder terug te dringen. Eerdere kuren met velcade moest hij wegens heftige bijwerkingen afbreken.

Een jaar geleden werd Herman afgekeurd voor zijn werk als directeur van een basisschool. 'Ten gevolge van klachten door een scoliose, dachten we, maar achteraf is het multipel myeloom al veel langer aanwezig geweest', vertelt zijn vrouw Saskia. 'Naast zijn werk als directeur was hij theatermaker. Voor een deel als werk en de laatste tijd naast zijn werk. Na de diagnose is Herman teksten en liedjes gaan schrijven om de ervaringen en emoties rond zijn ziekte te verwerken, voor zover dat mogelijk is. Hij wil de liedjes graag delen met anderen. Hij hoopt dat de herkenning ook lotgenoten steun kan geven. Met een glimlach, met een traan, door ontroering.'

De blogpagina is een eenmansproject: Herman heeft de liedjes en muziek zelf geschreven, alle muziekpartijen opgenomen en de liedjes ingezongen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen