Matchis waarschuwt: nog steeds te weinig stamceldonoren

Matchis trekt aan de bel omdat er in Nederland nog steeds een tekort is aan stamceldonoren. Kregen vorige maand al alle 18-jarigen een brief van minister Schippers, nu is er ook een media-offensief gestart om de aandacht te vestigen op het tekort.

In Nederland heeft maar één procent van de bevolking zich aangemeld als stamceldonor. In landen als Duitsland, Polen en Israël liggen die aantallen veel hoger. Dat heeft verschillende oorzaken. In Israël is bijvoorbeeld elke dienstplichtig militair automatisch potentieel stamceldonor. Nieuwsuur besteedde uitgebreid aandacht aan het probleem met een reportage. Daarin vertelt de jonge Nijmeegse patiënt Kenrick Quaedaekers over de noodzaak om een stamceldonor te vinden. 'Als ik niet geholpen wordt dan is dat fataal, dan komt dat niet meer goed.' Hij heeft aplastische anemie. Als deze ziekte in de vorm en de fase waar Kenrick mee te maken heeft niet behandeld wordt, is de kans dat hij leukemie krijgt groot. Daarom is een stamceldonor hard nodig.

Intussen, zo'n 130 kilometer verderop, ligt zijn bijna-leeftijdgenoot Timon Hagen in het Leids universitair medisch centrum en staat stamcellen af voor transplantatie. Timon had zich aangemeld als stamceldonor en er is een match gevonden met een patiënt ergens ter wereld. 'Het kost mij misschien zes dagen. Wat betekent dat, als je iemands leven kunt redden?'

Wil jij in jouw omgeving mensen aansporen om stamceldonor te worden? Je vindt daarover meer informatie op de site van Matchis.

Beeld: Matchis

Meest gelezen

Meest recente artikelen