Matchis zoekt donoren met Marokkaanse roots

Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, startte deze week een campagne om donoren met Marokkaanse roots te werven. Daar is een tekort aan. Mensen van dezelfde afkomst hebben een grotere kans op een match.

Onlangs vroeg een groep Nederlandse hematologen aan Matchis om meer in te zetten op donoren met een allochtone afkomst. Vooral tegen patiënten met een Marokkaanse achtergrond moeten ze te vaak zeggen dat er voor hen helaas geen geschikte donor is.

De campagne van Matchis bestaat uit drie korte filmpjes die gedeeld kunnen worden via social media. In een van de filmpjes legt internist Ali Lahdidioui, voorzitter van de Associatie Marokkaanse Artsen Nederland, uit wat een stamceltransplantatie is. In een ander filmpje vertelt imam Azzedine Karrat dat de islam positief is over stamceldonatie en roept gelovigen op zich aan te melden. In het derde filmpje zijn de zusjes Nesrine en Fadoua (foto) aan het woord. Zij vertellen over hun zieke broertje Nizar van elf jaar, dat dringend een stamceltransplantatie nodig heeft.

Vooral het laatste filmpje komt binnen. Zoals Matchis op zijn site zegt: 'Hopelijk wordt mede door de campagne daadwerkelijk een donor voor Nizar gevonden.'

Beeld: Matchis

Meest gelezen

Meest recente artikelen