Nieuwe donoren komen te laat voor kleine Bade

De zoektocht naar een stamceldonor heeft voor het Turkse meisje Bade te lang geduurd. Ze is overleden, vier jaar oud. Bade werd bekend dankzij de Facebookactie die haar ouders voor haar startten. Daardoor meldden Turken zich de afgelopen tijd massaal aan als donor.

Bij Bade werd vorige zomer leukemie geconstateerd. Omdat chemotherapie bij het meisje te veel bijwerkingen veroorzaakte, werd besloten tot een stamceltransplantatie. Binnen haar familie bleek er geen geschikte donor, en ook in de stamceldonorbank van Europdonor was er geen match te vinden. Daarom deed de familie van Bade een oproep via Facebook die tot in Turkije massaal gedeeld werd.

De oproep zorgde ervoor dat het aantal stamceldonateurs fors gestegen is, vertelt een woordvoerder van Matchis aan de NOS. 'We hebben nu 85.000 donoren in Nederland, en de afgelopen zes weken zijn er zo'n 20.000 bijgekomen. Voor de Turkse gemeenschap is de kans op een match nu een stuk groter. We willen sowieso meer donoren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, want onze database is geen goede afspiegeling van de maatschappij. Ook Afro-Amerikanen, Aziaten en mensen met een gemixte achtergrond staan bijna niet ingeschreven in ons bestand.'

Eenzelfde actie is daarom op dit moment bezig voor de twintigjarige leukemiepatiënt Oscar. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Indische vader. Dat maakt het ook erg lastig om voor hem een donor te vinden.

Meest gelezen

Meest recente artikelen