Nilotinib bij ALL met Philadelphia-chromosoom

Toevoeging van nilotinib (Tasigna) aan chemotherapie verbetert de resultaten van behandeling bij volwassenen met acute lymfatische leukemie met het Philadelphia-chromosoom.

Vrij veel patiënten met acute lymfatische leukemie (ALL) hebben het Philadelphia-chromosoom (Ph+). Leukemieën met het Philadelphia-chromosoom reageren goed op tyrosinekinaseremmers. Tot nu toe wordt vaak behandeld met de tyrosinekinaseremmer imatinib, nu is ook de uitwerking onderzocht van een andere tyrosinekinaseremmer, nilotinib.

De 90 patiënten in de studie waren volwassenen met nieuw gediagnosticeerde ALL met het Philadelphia-chromosoom. Ze kregen allemaal traditionele chemotherapie en daarbij nog nilotinib. Van hen bereikte 91 procent een volledige remissie. Dat wil zeggen dat er geen afwijkende cellen meer in bloed of beenmerg te vinden waren. Bij 72 procent van degenen met een volledige remissie was de leukemie na twee jaar niet teruggekeerd. Hoe dieper de moleculaire respons was, hoe kleiner de kans op terugkeer van de ziekte.

In een vervolgstudie zal uitgezocht moeten worden of nilotinib beter werkt dan imatinib. Vooral van belang is dan of de kans op terugkeer van de leukemie kleiner is voor nilotinib.

Bron: Blood; 11 juni 2015.

Meest gelezen

Meest recente artikelen