Oncokompas biedt online ondersteuning na diagnose kanker

Oncokompas is een digitaal hulpmiddel dat ondersteuning geeft na de diagnose kanker en in de jaren erna. Het is een digitale vragenlijst die advies op maat geeft aan de hand van de antwoorden die je zelf invult.

Veel mensen die kanker hebben of hebben gehad zitten met vragen waarmee ze niet gemakkelijk naar hun dokter stappen. Bijvoorbeeld over vermoeidheid, angst, werk, relaties, leefstijl en financiën. Soms zijn de vragen duidelijk, soms meer onder de oppervlakte. Soms komen ze kort na de diagnose, soms jaren erna. Oncokompas kan meer inzicht en richting geven: hoe sta je er lichamelijk, psychisch en sociaal voor en hoe kun je leven zoals jij dat graag wilt? Welke hulp kun je daarbij krijgen?

Welke adviezen je krijgt na het invullen van de vragenlijst, hangt af van de antwoorden die je geeft. Misschien krijg je de suggestie een bepaald boek te lezen, een verwijzing naar een website of het adres van een psycholoog bij jou in de buurt. Als de uitkomsten daarom vragen kan het advies ook zijn contact op te nemen met je (huis)arts of verpleegkundige. Je staat zelf aan het roer, jij bepaalt wat je met de antwoorden doet.

Oncokompas is ontwikkeld door de Vrije Universiteit (VU) en VUmc in Amsterdam en wordt onderschreven door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), waar Hematon deel van uitmaakt. De zorgverzekeraar vergoedt het gebruik van Oncokompas. Dat gaat niet ten koste van het eigen risico.

Meest recente artikelen