Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Onderzoeksfonds Hematon ondersteunt in 2024 twee onderzoeken

Hematon Nieuws

Het Onderzoeksfonds Hematon heeft dit jaar twee onderzoeken geselecteerd om financieel te ondersteunen. Een over de ziekte van Waldenström en een over chronische lymfatische leukemie. Lees daar hier meer over.

Waldenström 

Het eerste onderzoek dat in 2024 wordt gesteund door het Onderzoeksfonds is gericht op de oorzaken van de verschillen bij waldenströmpatiënten. Ziektelast en symptomen verschillen erg bij mensen die deze vorm van kanker hebben. Maar hoe dat kan is niet bekend.

Onderzoekers dr. Pieter Langerhorst van Sanquin en dr. Josephine Vos van Amsterdam UMC willen hier verder onderzoek naar doen. Een mogelijke oorzaak van die verschillen zijn de ontstekingsreacties die plaatsvinden in het lichaam van patiënten (inflammatie). Daar zal het onderzoek zich eerst op richten. Als er meer bekendheid is over de verschillen in ziektelast kan dat leiden tot een meer doelgerichte behandeling voor patiënten.  

Chronische lymfatische leukemie (CLL) 

Ook een onderzoek naar de bijwerkingen bij een behandeling die mensen die chronische lymfatische leukemie ervaren, wordt in 2024 gesteund door het Onderzoeksfonds. Bijwerkingen verminderen de kwaliteit van leven als je patiënt bent. Het is daarom belangrijk dat bijwerkingen op een betrouwbare manier gemeten worden in de dagelijkse praktijk, zodat vergelijken tussen patiënten mogelijk is en het gebrek aan kennis opgevuld kan worden. In dit onderzoek wordt een vragenlijst ontwikkeld die betrouwbare informatie geeft. Het invullen van de vragenlijst in de app kan ertoe leiden dat de behandeling wordt aangepast en daardoor de patiënt beter ondersteund wordt.  

Het onderzoek wordt uitgevoerd door prof. Nicole Blijlevens namens de stichting Zorgvernieuwing & Innovatie van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie in samenwerking met CMyCLL.  

Het Onderzoeksfonds draagt financieel bij aan het ontwikkelen van die vragenlijst (zogenoemde PROM’s, patient reported outcome measures) die uiteindelijk in een app wordt opgenomen en die alle CLL-patiënten kunnen invullen.  

Onderzoeksfonds Hematon
is een onafhankelijke stichting die onderzoeken op hematologisch-oncologisch gebied financieel ondersteunt. 

Voor meer informatie over deze onderzoeken onderzoeksfondshematon.nl 
 

Meest gelezen

Meest recente artikelen