Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Overstappen naar andere zorgverzekering als je kanker hebt (gehad)?

Beeld Esher Ann | Unsplash Hematon Nieuws

De periode om (eventueel) te kiezen voor een andere zorgverzekering is weer aangebroken. Maar kun je overstappen naar een andere verzekering als je ziek bent (geweest)?

In principe kan iedereen overstappen naar een andere zorgverzekering. Je huidige polis opzeggen kan tot 1 januari, overstappen naar een andere verzekeraar kan tot 1 februari. Alleen bij een premieachterstand is opzeggen en overstappen niet mogelijk.

In dit ‘overstapseizoen’ kreeg iedere Nederlander een nieuw polisaanbod van zijn of haar zorgverzekeraar in de mailbox of brievenbus. Tot januari kun je beslissen wel of niet te wisselen van je zorgverzekering.

Kanker en verzekeringen
Als je een chronische ziekte hebt, heb je soms flink veel zorgkosten. Gelukkig krijg je veel kosten vergoed vanuit het basispakket. Al wordt eerst je eigen risico aangesproken. Heb je meer zorg nodig dan door de basisverzekering wordt vergoed, kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering.
Voorbeelden van zorg waarvoor een aanvullende verzekering nuttig kan zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Tandartskosten
  • Fysiotherapie
  • Alternatieve geneeswijzen

Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om iedereen te accepteren voor een aanvullende zorgverzekering. Sommigen gebruiken een medische acceptatieprocedure. Maar dat betekent niet dat je als chronisch zieke nooit geaccepteerd wordt voor een aanvullend pakket. De meeste zorgverzekeraars stellen geen aanvullende vragen als je kiest voor een aanvullende verzekering met een beperkte vergoeding. Bijvoorbeeld bij 9 fysiotherapiebehandelingen. Wil je een uitgebreider pakket dan kun je te maken krijgen met een acceptatieprocedure.

Basisverzekering kiezen bij chronische ziekte
Wie wil besparen op de basisverzekering kan kiezen voor een naturaverzekering. Let er dan wel op dat je zorgverleners een contract hebben met de zorgverzekeraar. Je kunt dus niet bij elk ziekenhuis terecht.

Als je volledig vrij wilt zijn in het kiezen van je behandelaars, kun je beter een restitutiepolis kiezen. Die zijn vaak wel duurder dan naturapolissen.

Lees ook:

Meest gelezen

Meest recente artikelen