Palliatieve zorg: wat maakt het leven zinvol?

Beeld Vlada Karpovich Voor meerdere ziektes relevant

Wanneer je hebt gehoord dat je niet meer beter wordt, kan je rekenen op palliatieve zorg. Maar welk zorg is dat? En hoe regel je dat? De nieuwe website overpalliatievezorg.nl bundelt alle vragen en kennis over deze zorgfase. Onderwerpen als angst en pijnbestrijding worden besproken, maar ook mantelzorg en euthanasie; geen enkel thema wordt overgeslagen of is taboe.

Palliatieve zorg betekent verzachting of verlichting. Het gaat erom dat in de laatste fase van je leven het lijden wordt verzacht. Dit onderwerp gaan veel mensen liever uit de weg. Het is pijnlijk omdat het niet meer over genezen gaat, maar over de fase dat je weet dat herstel niet (meer) mogelijk is. Om die reden is palliatieve zorg heel belangrijk. De vraag: ‘Wat maakt het leven zinvol?’ is op dat moment belangrijker dan ooit. Je eigen keuzes en wensen zijn leidend.

Op de site vind je daarom meer informatie over pijnbestrijding, psychologische hulp, praktische vragen bij lichamelijke ongemakken en hoe je gesprekken voert over deze laatste levensfase. De informatie op de site helpt je om vorm te geven aan de situatie waar je in zit. Via de palliatieve Zorgzoeker vind je de weg naar hulp en ondersteuning bij jou in de buurt.

De website is gemaakt door de coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL). Deze coöperatie (opgericht in 2018), maakt zich hard voor de best mogelijke palliatieve zorg voor iedereen. Dit vraagt om verbinding en samenwerking tussen alle partijen die betrokken zijn bij palliatieve zorg.

Meest gelezen

Meest recente artikelen