Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Praatkaarten helpen laaggeletterde patiënten

Beeld NFK Voor meerdere ziektes relevant

Verpleegkundigen op de afdeling hematologie bemerken regelmatig te laat dat een patiënt laaggeletterd is of beperkte gezondheidsvaardigheden heeft. Dat is de uitkomst van een afstudeeronderzoek in opdracht van Hematon. Praatkaarten kunnen de communicatie ondersteunen. 

Verpleegkundigen hebben behoefte aan tools die helpen om deze patiënten te herkennen en de communicatie ondersteunen. Het onderzoek van student Farmakunde Cheraan van Windt moest duidelijk maken wat Hematon kan doen om verpleegkundigen te helpen de doelgroep ‘patiënten met hematologische aandoeningen en beperkte gezondheidsvaardigheden’ beter te herkennen, voor te lichten en te steunen. Ze interviewde daarvoor twaalf verpleegkundigen uit zeven verschillende ziekenhuizen. Daarnaast deed ze literatuurstudie. 

Geen van de verpleegkundigen maakte gebruik van tools om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen. Sommigen zetten wel hulpmiddelen in bij de communicatie met deze groep patiënten te ondersteunen, zoals het internet. 

Een op de drie 
Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over ziekte en gezondheid is lastig voor deze groep. Een deel is laaggeletterd. Door beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid bestaat de kans dat mensen de arts of verpleegkundige niet of minder goed begrijpen. En dat kan een negatieve invloed hebben op de uitkomsten van de behandeling. 

Praatkaarten 
Hematon is, samen met NFK, Pharos, Longkanker Nederland, de Stomavereniging, SPKS en ProstaatKankerStichting, inmiddels gestart met de ontwikkeling van tools die de communicatie met laaggeletterde patiënten ondersteunen. Het gaat om zogenaamde praatkaarten. Deze kaarten helpen verpleegkundigen om mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen uitleg te geven over verschillende soorten kanker. Ze hebben een aangepast taalniveau en zijn voorzien van heldere illustraties. Op dit moment zijn er twee beschikbaar, over leukemie en lymfklierkanker. In de komende tijd worden er meer ontwikkeld. 

Meer info 
Meer informatie over de praatkaarten, met tips voor verpleegkundigen vind je op de speciale pagina over laaggeletterdheid van NFK. Daar kun je ook de praatkaarten downloaden. 

  

Meest gelezen

Meest recente artikelen