Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Praatkaarten winnen ABC trofee

Voor meerdere ziektes relevant

De praatkaarten van de gezamenlijke kankerpatiëntenorganisaties hebben de ABC Trofee 2021 gewonnen. Praatkaarten maken informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.  Aan de ontwikkeling van de praatkaarten nam ook Hematon deel.

Eén op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid bestaat de kans dat zij de zorgverlener niet of minder goed begrijpen. Om die reden zijn de praatkaarten ontwikkeld.

De ABC Trofee is een initiatief van de Stichting ABC en wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor eenvoudige en duidelijke taal. In totaal waren er drie genomineerden. Naast NFK waren GGD Gelderland Zuid en Omrin Estafette Kringloopwinkel kanshebbers voor de trofee. 

Hematon is samen met de andere kankerpatiëntenorganisaties (verenigd in Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) heel trots op de prijs die in ontvangst werd genomen door Leonore Biegstraaten (NFK) en Hannie van Essen (Neurofibromatose Vereniging Nederland). ‘Als je hoort dat je kanker hebt, is het krijgen van duidelijke uitleg ongelooflijk belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat de praatkaarten gewonnen hebben’, reageerde Biegstraaten. De trofee is een publieksprijs, de taalambassadeurs van Stichting ABC stemmen namelijk zelf. ‘Het betekent veel voor ons dat zij onze praatkaarten waarderen.’

Bekijk en bestel de praatkaarten hier.
Er is ook een instructiefilm gemaakt met tips over het gebruik van de praatkaarten door verpleegkundigen.

Meest gelezen

Meest recente artikelen