Prijs voor chemicus Neefjes die AML-medicijn terughaalde

Beeld ErAnger Leukemie

Sjaak Neefjes, hoogleraar chemische immunologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is vrijdag 8 november onderscheiden met de Josephine Nefkens Prijs voor kankeronderzoek. Hij haalde onder meer een prima werkend geneesmiddel tegen acute myeloide leukemie terug naar ons land, dat van de markt was verdwenen omdat het niet genoeg opbracht. Hematon berichtte daar al eerder over. 

Minder bijwerkingen 
Het teruggevonden kankermedicijn lijkt goed te werken als de middelen die op dit moment gebruikt worden, maar met minder bijwerkingen. Het was al van de Europese markt verdwenen, maar door de inzet van Neefjes en zijn partners wordt dit medicijn weer geproduceerd volgens Europese standaarden. Het middel is onderzocht bij patiënten met een vorm van bloedkanker, acute myeloide leukemie. Komend jaar begint een klinische trial: dan wordt het in studieverband ingezet voor AML-patiënten. 

Avonturenroman 
In het programma De Wereld Draait Door van donderdag 7 november (vanaf 03.30) vertelde Neefjes over het terugvinden en weer naar Europa halen van het geneesmiddel. Een verhaal als een spannende avonturenroman. 

Out of the box 
De jury noemt Neefjes een ‘out of the box’ denkende, gepassioneerde en maatschappijgerichte onderzoeker. Zijn werk wordt nationaal en internationaal erkend. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en heeft hij tweemaal een ERC Advanced Research Grant ontvangen. Dit is een prestigieuze Europese onderzoekssubsidie.  

Meest gelezen

Meest recente artikelen