Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Proef met richtlijn Aanpassingsstoornis (ex-) kankerpatiënten

Op 1 maart startte een proef met de richtlijn 'Aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker'. De proef is bedoeld voor (ex-) kankerpatiënten met psychische klachten. De onderzoekers bekijken wat zorg volgens de richtlijn doet voor het welzijn en de behoefte aan zorg van deze groep.

In 2016 is de richtlijn 'Aanpassingsstoornis bij patiënten met kanker' opgesteld. Maar er is nog niet besloten hoe deze zorg gefinancierd moet worden. Ook daarvoor moet deze proef informatie opleveren. Tijdens het onderzoek wordt bekeken hoeveel patiënten met kanker lijden aan een aanpassingsstoornis. En of de kwaliteit van leven verbetert door zorg volgens de nieuwe richtlijn. Daarnaast wordt onderzocht of vroeg signaleren en behandelen van de aanpassingsstoornis uiteindelijk voor minder kosten zorgt.

Voor wie?

Je komt voor de proef in aanmerking als je kanker hebt of hebt gehad, en de acute fase achter de rug hebt. Er mag geen sprake meer zijn van intensieve behandeling, zoals een operatie, radiotherapie, chemotherapie. Jouw behandelaar moet voor een medische overdracht naar de huisarts gezorgd hebben. 

Deelnemen

Als je je aanmeldt verwijst je huisarts of specialist je naar een GZ-psycholoog, een psychotherapeut, een klinisch psychloog of een psychiater die deelneemt aan de proef. Zij hebben een aanvullende training gevolgd over de behandeling van een aanpassingsstoornis conform de nieuwe richtlijn. Je vult tweemaal een vragenlijst in over jouw kwaliteit van leven (na de intake en na de behandeling). De behandeling wordt tijdens de proef vergoed, je hoeft je eigen risico dus niet aan te spreken. Meer informatie? Mail projectleider Chantal Lammens (c.lammens@iknl.nl) van IKNL.

Beeld: Nastya_Gepp

Meest gelezen

Meest recente artikelen