Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Psycho-oncologische zorg in coronatijd

Beeld Gerald by Pixabay Voor meerdere ziektes relevant

Leven met kanker brengt onzekerheid met zich mee. Leven met kanker in coronatijd brengt nog meer onzekerheid. Dat kan beangstigend zijn. Gaan mijn behandelingen wel door? Wat staat me te wachten als ik besmet zou raken? Het is logisch dat je met vragen zit. Hematon kan je helpen en je in contact brengen met lotgenoten. Voor al die vragen die je hebt, of omdat je je verhaal kwijt wil en behoefte hebt aan een luisterend oor. Mail daarvoor naar lotgenoten@hematon.nl of bel 030 - 760 38 90. De besloten Facebookgroepen zijn eveneens een waardevolle bron van lotgenotencontact. Er zijn groepen voor leukemie en MDS, multipel myeloom, lymfklierkanker, de ziekte van Waldenströmstamceltransplantatie en er is een groep speciaal voor jongeren (18-35 jaar).

Soms heb je niet genoeg aan dat luisterend oor. Dan merk je dat je steeds meer gaat piekeren, of dat je steeds banger of onrustiger wordt. Professionele psychologische zorg kan dan helpen. Deze zorg vind je in een gespecialiseerd psycho-oncologische centrum (POC) of bij een psycholoog met een eigen praktijk. In deze tijd van het coronavirus bieden zij zorg op afstand, via beeldbellen of een telefoongesprek. Je kunt er met een verwijzing van je huisarts of (verpleegkundig) specialist terecht.

Het Helen Dowling Instituut (HDI) is het grootste POC in Nederland en heeft locaties in Bilthoven, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Ook biedt het instituut online therapieën voor heel Nederland gericht op angst voor terugkeer van kanker en chronische vermoeidheid na kanker. Ruim 35 therapeuten staan telefonisch voor je klaar. In een telefonisch intakegesprek kunnen zij met jou kijken wat voor jou de beste hulp is. Naast het HDI kun je terecht in Haren (Gr) bij het Behouden Huys, in Amsterdam bij Ingeborg Douwes Centrum, in Rotterdam en Leiden bij de Vruchtenburg en in Heerlen bij Aesclepios (Zuyderland)

Naast verschillende centra kun je ook terecht bij de ziekenhuispsychologen in elk ziekenhuis of bij gespecialiseerde psychologen met een eigen praktijk. Bekijk hiervoor het deskundigenbestand van de Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie.

Meest gelezen

Meest recente artikelen