
Snelle stijging aantal mensen met kanker
Door vergrijzing, leefstijl en groei van de bevolking stijgt het aantal nieuwe kankerdiagnoses de komende tien jaar flink. Naar verwachting zijn er over tien jaar 156 duizend diagnoses per jaar. Ter vergelijk: dat waren er tijdens de laatste telling (2019) nog 118 duizend per jaar.
Dit blijkt uit het trendrapport ‘Kanker in Nederland - trends & prognoses tot en met 2032’ dat Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) publiceerde op het symposium van de Nederlandse Kankerregistratie.
Ook al neemt het aantal diagnoses toe, er is ook goed nieuws. Het risico om te overlijden aan kanker neemt af. Er zijn dus steeds meer mensen die leven met of na kanker. Naar verwachting zal dit aantal mensen de komende vijf jaar de 1 miljoen passeren.
Het is om die reden belangrijk dat jonge mensen na kanker weer kunnen werken, vrijwilligerswerk kunnen doen en op andere manieren kunnen bijdragen aan de maatschappij. Valery Lemmens, bestuurder bij IKNL: ‘We zullen aandacht aan die gevolgen moeten besteden. Door onderzoek te doen naar kwaliteit van leven en te kijken of we behandelingen bijvoorbeeld minder intensief kunnen maken.’
Meer overlevers van bloed- en lymfklierkanker
Ook het aantal mensen met bloed- en lymfklierkanker steeg de afgelopen decennia licht, blijkt uit het trendrapport van IKNL. Die stijging zet zich verder door tot in 2032. Dit komt met name door de vergrijzing. De overleving van mensen met een hematologische kanker nam de afgelopen twintig jaar toe. Het percentage vrouwen dat vijf jaar na diagnose lymfeklierkanker en CLL nog leeft, steeg van 58 naar 78 procent. Bij mannen gaat het om een stijging van 51 naar 76 procent. Met name de gerichtere inzet en verbetering van behandelingen zorgden voor een verbetering in overleving.
Waarom neemt het aantal mensen met kanker toe?
De toename van het aantal mensen met kanker wordt maar voor een klein deel veroorzaakt door leefstijl, zoals roken, alcoholgebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. De sterke toename zit vooral in de groei en ‘dubbele’ vergrijzing van de Nederlandse bevolking: er zijn meer ouderen die steeds ouder worden. Omdat kanker vaker voorkomt op hogere leeftijd, neemt vooral het aantal oudere patiënten toe. Ten slotte wordt de (vroeg)diagnostiek verbeterd, waardoor kleine tumoren worden gevonden die in het verleden niet werden opgespoord.
Lees het hele bericht en het rapport op de website van IKNL
Meest gelezen
-
Voor meerdere ziektes relevant
-
Voor meerdere ziektes relevant
Vragen over het coronavirus voor hemato-oncologische patiënten
-
Voor meerdere ziektes relevant
Voorrang vaccinatie tegen Covid-19 als je bloedkanker hebt (gehad) - Update Covid-19
-
-
Voor meerdere ziektes relevant
Jouw behandeling tijdens de coronacrisis